UCI Para-Cycling World Cup in Oostende: 12 medailles, een record voor de Belgen

Gepost op 09 mei. 2022

Dit weekend vond de eerste manche van de UCI Para-Cycling World Cup plaats in Oostende. Onze Belgische renners zijn er hun seizoen met glans gestart, want ze behaalden maar liefst 12 medailles (t.o.v. 8 tijdens de editie van 2021), een record voor ons land in dit type competitie.  

39 landen en 368 renners waren op de afspraak aan de Belgische kust voor de eerste etappe van het Wereldbekercircuit G-wielrennen. Onder een stralende zon, op enkele druppels na op zaterdagochtend, en met een matige wind, heeft iedereen het beste van zichzelf gegeven bij deze start van het seizoen.  

Op donderdag 5 en vrijdag 6 mei stonden de tijdritten op het programma. Donderdag was Tim Celen (MT2), eerste Belg in actie, meteen op de afspraak en kon hij het zilver in de wacht slepen. Niet veel later volgde handbiker Maxime Hordies (MH1) zijn goede voorbeeld en behaalde de eerste gouden medaille van het weekend. De volgende dag kon Ewoud Vromant hetzelfde presteren in de MC2-klasse, terwijl ook Milan Thomas en Jonas Goeman (MB) hun persoonlijke teller op 1 konden zetten met hun allereerste podium ooit op een Wereldbeker (brons). Louis Clincke (MC4) werd tenslotte bij zijn terugkeer op het allerhoogste niveau meteen beloond met een bronzen medaille. 

Na dit eerste deel kon België al terugkijken op mooie resultaten, met 5 medailles, waarvan 2 gouden, alvast een goed voorteken voor het vervolg van de wedstrijden. Daarnaast behaalden de Belgen eveneens twee 4e plaatsen, niet ver van het podium, met Jonas Van de Steene (MH4) en de tandemdames Griet Hoet-Anneleen Monsieur (WB).

Op zaterdag 7 en zondag 8 mei maakten de tijdrit plaats voor de wegrit. Bis repetita voor Tim Celen (MT2) en Maxime Hordies (MH1) die hun prestatie van donderdag konden overdoen door opnieuw zilver en goud te winnen voor België. Ze waren echter op zaterdag niet de enigen, want ook handbikers Jonas Van de Steene (MH4) en Jean-François Deberg (MH3) waren in topvorm en mochten beiden de hoogste trede van het podium betreden. Een fantastische prestatie voor onze handbikers dit weekend met 4 gouden medailles!

Griet Hoet en Anneleen Monsieur (WB) waren uit op revanche na hun 4e plaats op vrijdag en konden uiteindelijk naar een knappe bronzen medaille rijden op zondag. Louis Clincke mocht ook nog eens het podium op, maar deze keer een trapje hoger met zilver. Ewoud Vromant tenslotte, kon in de sprint niet winnen van zijn grootste rivaal, een Franse renner, en moest vrede nemen met het zilver in de wegrit, na een mooie strijd met de Oostendse wind.

Deze eerste manche van de UCI World Cup voor eigen publiek was een schot in de roos met 12 medailles voor België (5 x goud, 4 x zilver en 3 x brons) en meteen ook een hoop vertrouwen voor de tweede etappe in Elzach komende week. Dit is alvast een schitterende start van het seizoen voor de Belgische renners met als hoofddoel het Wereldkampioenschap op de weg, deze zomer in Canada.