Tom Vanhove is kandidaat voor de IPC Athletes’Council.

Gepost op 05 mei. 2021

Het is eindelijk officieel, Tom Vanhove, speler van het nationaal Goalbalteam, de Belgian Bulls, is één van de 22 kandidaten die zal strijden voor een zetel in de IPC-atletencommissie. 6 van deze atleten zullen uiteindelijk verkozen worden door collega-atleten tijdens de Paralympische Spelen van Tokyo 2020, om hen te vertegenwoordigen binnen het International Paralympic Committee (IPC).

De IPC Athletes’Council, met leden afkomstig uit een Paralympische discipline (zomer of winter), vertegenwoordigen alle atleten binnen het IPC. De zittende leden hebben een belangrijke rol binnen de evolutie van de Paralympische sport en de Paralympische Beweging in het algemeen.

Alle kandidaten zijn atleten die deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokyo dit jaar, of die deelgenomen hebben in 1 van de voorbije 2 edities.

Elke atleet die deelneemt aan de Paralympische Spelen in Tokyo zal kunnen stemmen gedurende de duur van de Spelen om de 6 nieuwe kandidaten van de commissie te kunnen benoemen.

Tom, in enkele woorden, vanwaar de keuze om je kandidaat te stellen?

"Sinds meer dan 15 jaar ben ik reeds goalbalatleet op internationaal niveau. Ik heb de Paralympische Beweging zien groeien en professionaliseren. Vandaag maken de Paralympische Spelen deel uit van de grootste sportevenementen ter wereld, maar volgens mij is er zeker nog ruimte tot verbetering."

Kan je dit iets meer verduidelijken?

"Mijn doel is om er mee voor te zorgen dat iedereen ter wereld toegang heeft tot het beoefenen van een ploegsport. Zelf ben ik als goalbalspeler gestart, omdat dit destijds mijn enige mogelijkheid tot teamsport was. Door deel uit te maken van een team, leer je tenslotte veel meer dan de noodzakelijke competenties om de sport te kunnen beoefenen. Sinds ik deel uitmaak van de goalbal-community en de Belgian Bulls, heb ik sterke sociale competenties ontwikkeld, alsook mijn taalvaardigheid in het Engels en het Frans kunnen opkrikken.

Ik wens binnen de Athletes’Council de atleten met een visuele beperking, alsook de atleten die een ploegsport beoefenen, te vertegenwoordigen. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat er een grotere visibiliteit voor Paralympische sporten kan gecreëerd worden, alsook ernaar te streven dat sport ten allen tijden en overal voor iedereen toegankelijk is."