Tim Celen en Maxime Hordies zijn Europees kampioen!

Gepost op 29 mei. 2022

Tim Celen (T2) en Maxime Hordies (H1) hebben de wegrit op de UEC Paracycling European Championships gewonnen. Ze reden de hele race aan de leiding en lieten beide hun tegenstanders achter zich op de laatste beklimming. Regerend wereldkampioen Tim Celen wordt dus Europees kampioen in de T2-wegrace, terwijl Maxime Hordies hetzelfde doet in de H1-klasse. Paralympic Team Belgium keert huiswaarts met zeven medailles.

Voor de driewielers en handbikes stonden de wegritten op de laatste dag van het Europees kampioenschap G-wielrennen in Oostenrijk op het programma. Tim Celen (T2, G-sport Vlaanderen) en Maxime Hordies (H1, Ligue Handisport Francophone), die beiden zilver behaalden in de tijdrit, stonden met ambitie aan de start. Beter doen dan enkele dagen geleden in de tijdrit.

In de eerste ronde gingen ze beide snel van start en zaten meteen vooraan in de race. Tim Celen had het gezelschap van het Duitse duo Jäger en Schmidt in de categorie driewielers. Maxime Hordies ging samen met de Italiaan Cornegliani op pad, de twee metgezellen werden nooit gegrepen door het peloton.

In de vijfde en laatste ronde kozen de twee Belgen voor dezelfde tactiek. Op de laatste klim voor de finishlijn plaatsten beide renners een ultieme aanval. Zowel de Italiaan als de Duitser moesten na 22 km wedstrijd het hoofd buigen voor onze landgenoten. "Ik ben natuurlijk erg blij", vertelde Tim Celen meteen na de aankomst. "Het is een opnieuw trui erbij, het begint te tellen", lachte de wereldkampioen.

Maxime Hordies, die enkele minuten later aankwam, was bijzonder tevreden van zijn prestatie op een toch wel lastig parcours. "Het was zwaar! De Italiaan was in topvorm en ik moest echt mijn best doen om hem te volgen. Ik gaf alles wat ik had in de laatste klim, waardoor ik de wedstrijd kon winnen. Het bewijs dat je nooit mag opgeven.”

Ondanks de afwezigheid van Ewoud Vromant, die ziek moest afhaken, kan België met zeven behaalde medailles terugkijken op een geslaagde eerste deelname aan het EK. "Ik ben uiteraard tevreden over het niveau van de renners, zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd. Het tactisch plan in de wegritten werkte goed en alle renners haalden het onderste uit de kan. Dit belooft veel goeds voor de toekomst”, bevestigde Remko Meeusen, coach en delegatieleider in Oostenrijk. Komende zomer nemen de Belgische renners nog deel aan de derde en laatste manche van de Wereldbeker. En sluiten ze het wegseizoen af op het Wereldkampioenschap in Baie-Comeau, Canada.

Tim Celen (T2) en Maxime Hordies (H1), die de Europese titel veroverden in de wegrit, behaalden al zilver in de tijdrit. Louis Clincke (C4) won zilver in de tijdrit, net als de tandem Milan Thomas-Jonas Goeman in de wegwedstrijd. Griet Hoet-Anneleen Monsieur reden hun allerlaatste tijdrit ooit en pakten brons.