Tien scheidsrechters en officials vertegenwoordigen België op de Spelen van Tokyo 2020

Gepost op 01 Sep. 2021

De atleten van Paralympic Team Belgium komen sterk in beeld tijdens de Paralympische Spelen, maar ze zijn niet de enige die ons land hier vertegenwoordigen. Meer zelfs, tien officials komen ook uit België.

Tijdens de Spelen, of het nu de Olympische of Paralympische zijn, komen vooral de prestaties van de atleten in beeld, maar om hen de verdiende aandacht te kunnen geven, moeten ze ook in staat zijn om wedstrijden af te werken binnen de regels van het wedstrijdregelement. En daarom verzamelen de Spelen ook de beste scheidsrechters en officials van over de hele wereld. In Tokyo zijn tien scheidsrechters en officials uit België aanwezig om te helpen bij het begeleiden van de wedstrijden. Ze doen dat in acht verschillende sporten. Ook voor hen is dat een hoogtepunt en ook zij zijn trots dat ze deel uitmaken van het grote sportevenement.

Dirk Cossaer (65) is een van hen. De Antwerpenaar, verbonden aan sportclub Wapper (Parantee-Psylos), was in Tokyo als wedstrijdcommissaris in rolstoelbasketbal. Dirk hielp bij de leiding van elf wedstrijden, waaronder twee halve finales. “Ik mocht Duitsland-Nederland bij de dames en Spanje-Verenigde Staten bij de mannen helpen leiden. Die eerste match was ook erg spannend”, vertelt Dirk, die ook al in Peking (2008) hielp als commissaris.

De rol van de commissaris is om jurleden en scheidsrechters te ondersteuning bij de wedstrijdleiding. Zo controleert Dirk het classificatiesysteem tijdens het spel en assisteert hij bij de eventuele rolstoelcontroles. In totaal zijn er zes commissarisen op de Paralympische Spelen.

“Eigenlijk zijn het mijn vierde Paralympische Spelen”, vult Dirk aan. “In 1976 en 1980 nam ik deel als atleet aan de Spelen in Toronto en Arnhem, met het Belgisch rolstoelbasketbalteam. Potten hebben we toen niet gebroken, maar we hebben ons wel stevig geamuseerd.” Hoe vergelijkt Dirk de Spelen van toen en nu? “Dat verschilt dag en nacht. De sport is zoveel meer geprofessionaliseerd, je kan dat echt niet meer vergelijken.”

Voor het eerst staat Para-badminton op het programma van de Paralympische Spelen. Voor jurylid Aurore Lequatre, een jonge Belgische lijnrechter, was de selectie voor de Spelen een mooi moment in haar nog prille carrière. Ze was heel gelukkig toen ze het nieuws vernam dat zij naar Tokyo mocht gaan : «Ik vind het een hele eer dat ik mag deelnemen aan zo’n groot evenement en ik ben fier dat ik voor België kan zijn », zegt ze aan de Franstalige Badmintonfederatie.

Didier Foulon is official in de G-atletiek. Hij brengt zijn tijd in Tokyo dus door in het Olympic Stadium. Didier zorgt ervoor dat de atleten op tijd klaar geraken om het wedstrijdveld te betreden. "De weg om op de Spelen te geraken was erg lang. Ik begon twintig jaar geleden als official in België en stap per stap slaagde ik voor mijn examens om dat op Europees en vervolgens wereldniveau te mogen doen. Uiteindelijk kom ik dan hier terecht, op de Paralympische Spelen."

«De Spelen blijven de Spelen, dus dat is verschillend van alle andere evenementen. Er is meer druk, er zijn meer personen die achter de schermen meewereken. Het is een andere wereld waarin je elke dag nieuwe dingen ontdekt en leert.»

Dit zijn de officials die België vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen Tokyo 2020 :

  • DIRK COSSAER / Wheelchair Basketball
  • MARNIX DE MANGELAERE / Para Athletics
  • DIDIER FOULON / Para Athletics
  • MICHEL HERMANS / Para Table tennis
  • CHANTAL NEIRINCKX / Para Rowing
  • MARC URBAN / Para-dressage
  • RONNY VAN ASSCHE / Boccia
  • PATRICK VAN CAELENBERGHE / Para Athletics
  • AURORE LEQUATRE / Para-Badminton
  • TOM DE BRUYNE / 5-a-side football