Sterke resultaten voor onze Belgische zwemmers in Madeira

Gepost op 20 Jun. 2022

Van 12 tot 18 juni namen drie Belgische zwemmers deel aan de World Para Swimming Championships in Madeira (Portugal). Met een bronzen medaille en 5 finaleplaatsen in 7 wedstrijden op het programma van onze Belgen, naast nog talrijke persoonlijke records, mogen Tatyana Lebrun, Sam de Visser en Aymeric Parmentier zeker tevreden terugkijken op hun wedstrijden!

Dit WK kon dan ook niet beter starten met Tatyana Lebrun (LHF) die de spits mocht afbijten voor de Belgen op haar favoriete afstand (100m schoolslag – SB9). Nadat ze in de voorrondes met glans haar persoonlijk record scherper kon stellen (1:18.45), zwom de jonge atlete in de finale een prachtige eerste internationale medaille door beslag te leggen op de derde plaats, achter de Nederlandse Kruger en Australische Stephens.

Na deze eerste medaille was de rest van het programma nog heel druk voor Tatyana, want amper twee dagen later stonden nog 3 wedstrijden op evenveel dagen ingepland: de 200m wisselslag, de 100m vlinderslag en tenslotte de 100m rugslag. De resultaten zijn zeker positief voor haar eerste deelname aan het WK, want de jonge zwemster kon zich plaatsen voor een tweede finale (200m wisselslag) en behaalde eveneens nog een Belgisch record op de 100m vlinderslag en een persoonlijk record op de 100m rugslag.

« Tatyana heeft perfect aan mijn verwachtingen voldaan, en niet enkel op basis van haar gezwommen tijden , maar ook wat betreft haar attitude en de ernst waarmee ze haar wedstrijden heeft aangepakt. Dat ze op dit WK met haar favoriete zwemafstand moest starten was geen voordeel, maar haar nog scherpere tijd bij de strijd om de medailles toont ons de weg die ze reeds heeft afgelegd op mentaal en fysiek vlak », analyseert haar coach, Philippe Midrez.

Ook voor Sam de Visser (GSV) was dit de allereerste deelname een het Wereldkampioenschap, die aan de start stond van twee wedstrijden. Duidelijk in goede vorm, mocht hij starten op de 400m wisselslag (S10) waar hij meteen zijn persoonlijk record kon aanscherpen met maar liefst 7 seconden (4:29.91). Deze tijd bezorgde hem ook een plek in de finale later op de dag. Als jongste zwemmer in zijn finale, legde Sam uiteindelijk beslag op de 6e plaats, waar hij nog maar eens 2 seconden van zijn eerder gezwommen persoonlijk record afknabbelde.

« De 400m vrij slag is één van de zwaardere races. Dit is een wedstrijd waarbij je tactiek moet aanhouden en toch gaat het enorm snel. Dat maakt het net leuk en daarom is het mijn lievelingsnummer », aldus Sam die daags erna ook op de 100m rugslag startte. Ook hier kon hij zich kwalificeren voor een tweede finale en behaalde eveneens een mooie tweede 6e plaats (1:57.52) met een quasi evenaring van zijn persoonlijk record (1:56.92).

Aymeric Parmentier (LHF) was de derde Belgische zwemmer die in actie kwam. Startend op de 100m schoolslag, ging hij tot het uiterste om een 8e tijd te zwemmen tijdens de voorrondes, die garant staat voor een finaleplek. Naast zijn stevige concurrenten kon hij in de finale helaas geen plaatsen klimmen en moest hij uiteindelijk vrede nemen met een 8e plaats, net zoals in de voorrondes.

Met twee zwemmers voor wie dit WK een première was, mogen we zeker spreken van mooie resultaten, dewelke veelbelovend zijn met het oog op de Paralympische Spelen van Paris 2024!