Tatyana Lebrun pakt brons op wereldkampioenschap Para Swimming

Gepost op 12 Jun. 2022

De Word Para Swimming Championships gingen zondag van start in Madeira (Portugal). Tatyana Lebrun was de eerste Belgische die in competitie kwam op de 100 meter schoolslag (SB9), haar favoriete wedstrijd. Nadat ze in de series haar persoonlijk record verpulverde, schonk ze zichzelf een prachtige bronzen medaille in haar eerste WK-finale. Met een chrono van 1:18.90 mag ze mee op het podium met de Nederlandse Lisa Kruger en de Australische Keira Stephens.

Tatyana Lebrun verkeert al sinds begin 2022 in een uitstekende vorm en plukt de vruchten van het harde werk dat ze samen met haar coach Philippe Midrez leverde. Voor de start van de wereldkampioenschappen had de zwemster van de Ligue Handisport Francophone al vijf keer haar eigen referentietijden op verschillende nummers verbroken tijdens de World Series in Lignano en Berlijn. Ze dook ook voor het eerst onder de één minuut en twintig seconden op haar favoriete afstand, de 100 meter schoolslag (klasse SB9).

In Madeira toonde de zwemster van Sankt Vith haar stevige vorm door haar eerste WK medaille te winnen op de 100 meter schoolslag, en daarmee opende ze de teller voor Paralympic Team Belgium. Het is de eerste Belgische medaille in het G-zwemmen sinds de wereldkampioenschappen in 2017. Toen wonnen Ayemeric Parmentier, Céline Deleuze en Yannick Vandeput drie bronzen medailles.

“Ik had het ergens wel verwacht gezien de goede voorbereiding, maar ik ben super tevreden dat ik met die tijd mijn persoonlijk record verbeter. Ik kon me kwalificeren voor de finale en dat was mijn belangrijkste doel voor dit WK, dus ik was al tevreden met die kwalificatie maar nu behaalde ik zelfs een bronzen medaille! Dus ik ben erg tevreden en trots op mijn prestatie”, zegt Tatyana over haar podiumplek.

De eerste Belgische medaille kan hopelijk de andere Belgische zwemmers inspireren. Aymeric Parmentier (Ligue Handisport Francophone) en Sam de Visser (G-sport Vlaanderen) komen op respectievelijk dinsdag en donderdag voor het eerst in actie. Maandag 13 juni is Tatyana Lebrun opnieuw aan zet in de 200 meter wisselslag (SM10). Ze zwemt de series vanaf 10u52.

Herbeleef haar koers (+- 0:30') en haar podium (+- 1:20):