Sportgala 2020 – Laurens Devos genomineerd als belofte van het jaar

Gepost op 11 Dec. 2020

De kanshebbers voor de trofeeën van Sportspress.be werden bekendgemaakt. Er zijn 5 paralympische atleten die voor de categorie ‘Paralympiër van het Jaar’ werden genomineerd. Zeer goed nieuws is er voor paralympisch tafeltennisser Laurens Devos die zijn knap seizoen bij de validen, beloond ziet met een nominatie in de categorie ‘belofte van het jaar’.

 

De winnaars van de trofeeën van Sportspress.be, de beroepsvereniging van sportjournalisten, zullen op 19 december bekendgemaakt worden. Ze worden verkozen door een panel van journalisten en experten.

In dit bijzonder jaar, waar veel atleten hun competitie stopgezet zagen worden, zijn volgende vijf atleten genomineerd in de categorie ‘paralympiër van het jaar’:

  • Ewoud Vromant (para-cycling) – De wielrenner met bovenbeenamputatie veroverde op het WK piste in Canada de wereldtitel in de 3km achtervolging. Hij pakte het goud daarenboven in een nieuw wereldrecord.
  • Peter Genyn (atletiek) – Ondanks het gebrek aan grote competities, verbrak de rolstoelsprinter tot tweemaal toe zijn eigen wereldrecord op de 100m (klasse T51). De laatste keer vond plaats op de Memorial Van Damme. 
  • Joachim Gérard (rolstoeltennis) – Voor de tweede maal in zijn carrière bereikte de rolstoeltennisser de finale op een Grand Slam. Op Roland Garros leek hij op weg naar een eerste titel, tot de Brit Alfie Hewitt in het slot nog op en over hem ging.
  • Roger Habsch (atletiek) – De rolstoelsprinter is aan een opmars bezig in de klasse van landgenoot Peter Genyn (klasse T51). Met de 2e beste jaarprestatie (na de wereldrecords van Genyn) lijkt hij een kandidaat voor het podium in Tokyo.
  • Griet Hoet & Anneleen Monsieur (para-cycling) – Begin 2020 veroverden de tandemdames twee medailles op het WK piste in Canada. Ze werden vicewereldkampioen in de sprint en veroverden brons in de 3km achtervolging.

Laurens Devos blinkt uit bij de validen

Daarenboven werd er een paralympisch atleet genomineerd in een andere categorie. Laurens Devos uit Malle is een kanshebber als ‘belofte van het jaar’. De 19-jarige tafeltennisser met hemiplegie veroverde 3 bronzen medailles op het EK voor -21-jarigen, in het enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbelspel. De jonge atleet, die zijn paralympische titel volgend jaar in Tokyo zal verdedigen, hoopt zich trouwens in 2024 dan ook voor de Olympische Spelen te plaatsen.

De winnaars van de trofeeën van Sportspress.be zullen op vrijdag 18 december bekendgemaakt worden. Omwille van de geldende maatregelen omtrent Covid-19 worden de prijzen in beperkt gezelschap overhandigd.