Spelen van Tokyo : Florian Van Acker en Laurens Devos zijn geselecteerd

Gepost op 20 Jul. 2020

Het Belgian Paralympic Committee (BPC) is zeer verheugd te kunnen aankondigen dat Florian Van Acker (T11, verstandelijke beperking) en Laurens Devos (T9, hemiplegie) officieel geselecteerd zijn voor de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. Beide tafeltennissers zijn regerend paralympisch en wereldkampioen in hun klasse. Het BPC publiceerde ook de nieuwe versie van de selectiecriteria voor de Spelen, nadat ze werden herbekeken ten gevolge van het uitstel van de Spelen.
 
De Paralympische Spelen van Tokyo werden in maart door het coronavirus uitgesteld naar volgend jaar en staan nu gepland van 24 augustus tot 5 september 2021. « We steunden het uitstel, maar uiteraard leidde dit tot heel wat vragen » aldus Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee. « Zo moest onder meer onze selectieprocedure worden herbekeken. We pasten de selectiecriteria aan in functie van de herziening van de internationale criteria door de internationale federaties, de op heden gekende competitiekalender, alsook onze eigen selectiefilosofie, die focust op presteren op de Spelen. »
 
De nieuwe selectiecriteria zijn beschikbaar op onze website.
 
Twee regerende kampioenen
 
Behalve de publicatie van deze aangepaste criteria valt ook uitstekend nieuws te melden. « Het International Table Tennis Federation (ITTF) kende ons land twee nominatieve slots toe voor Florian Van Acker en Laurens Devos », verduidelijkt Olek Kazimirowski, delegatieleider voor Tokyo. « Onze Raad van Bestuur heeft deze aanvaard op basis van het positieve advies van de selectiecommissie. »
 
Ondanks hun jonge leeftijd zijn beide tafeltennissers, aangesloten bij G-sportfederatie Parantee-Psylos, al enige tijd belangrijke ambassadeurs van Paralympic team Belgium. Ze kunnen beiden dan ook reeds een indrukwekkend palmares voorleggen.
 
Laurens Devos is 19 en komt uit in klasse 9 (hemiplegie). Toen hij goud veroverde in Rio 2016, was hij net 16 geworden. Daarmee werd hij de jongste tafeltenniskampioen in de geschiedenis van de Spelen. De jonge Mallenaar verloor bovendien geen enkele set in Brazilië. Hij zal uiteraard naar Tokyo trekken om zijn titel te verlengen. Laurens Devos is tevens wereldkampioen, Europees kampioen en het nummer 1 in zijn klasse. Hij verloor ook geen enkele wedstrijd sinds de Spelen van Rio.
 
De 23-jarige Florian Van Acker uit Langemark is dan weer het nummer 1 in de klasse 11 voor atleten met een verstandelijke beperking. Ook hij pakte goud in Rio en zal die titel trachten te verlengen in Tokyo. De nummer 1 van de wereld is eveneens regerend wereld- en Europees kampioen.
 
De andere reeds gekende selecties

Ter herinnering : boccia-speler Francis Rombouts is ook reeds zeker van een selectie voor Tokio, net als het nationale herenteam goalbal (voor blinden en slechtzienden). De 6 namen van dit team zullen pas kort voor de Spelen bekendgemaakt worden. Hetzelfde geldt voor de 4 ruiters die ons land mag afvaardigen naar Tokyo. Het nationale team para-equestrian werd immers ook reeds geselecteerd voor de Spelen.