Rusland uitgesloten, 5 Belgische Paralympiërs opgevist

Gepost op 23 Aug. 2016

Het CAS (Court of Arbitration for Sport) verwierp gisteren het beroep van het Russische Paralympische Comité tegen haar uitsluiting van de Paralympische Spelen. Er zullen dus geen Russen deelnemen in Rio (7-18 september). Belangrijk nieuws voor 5 Belgische Paralympiërs, die van het IPC een uitnodiging kregen om alsnog deel te nemen in Rio. Het Paralympic Team Belgium zal dus 29 en niet 24 atleten tellen.
 
Volgende atleten vervoegen de delegatie :

  • Diederick Schelfhout (wielrennen)
  • Tim Celen (wielrennen)
  • Yannick Vandeput (zwemmen)
  • Basile Meunier (atletiek)
  • Joyce Lefevre (atletiek)

Diederick Schelfhout (klasse C3 – fiets) zal zowel op de piste als de weg in actie komen. We kijken uit naar de prestaties van de Erembodegemnaar op zijn eerste Paralympische deelname. De renner van Etixx-Quickstep behaalde de afgelopen jaren meermaals het podium op de piste.

De 18-jarige Tim Celen (klasse T2, tricycle) is eveneens aan zijn eerste Spelen toe. Het ‘ENGIE Paralympic Talent of the Year’ van 2015, afkomstig uit Ham, werd onder meer 5e op de WK-wegrit van 2015. In Rio komt hij aan de start van de weg- en tijdrit.
 
Zwemmer Yannick Vandeput (verstandelijke handicap) was reeds van de partij in 2012 en vervoegt onder meer vlaggendrager Sven Decaesstecker in het nu vierkoppige zwemteam. De 21-jarige werd afgelopen EK 4e op de 100m rugslag.
 
In het atletiek, tenslotte, krijgen we eveneens twee debutanten op de Spelen. Aan vrouwelijke kant zal de 28-jarige Joyce Lefevre uit Deurne in actie komen op de 100, 400 en 800m rolstoelsprint (klasse 34). Bij de mannen kan Basile Meunieruit Jamoignes dan toch deelnemen aan de 1500m T38 (CP).