Rémi Mazi debuteert op de Spelen met een 32e plek in de reuzenslalom

Gepost op 10 Mar. 2022

In het para-alpineskiën pakte Rémi Mazi op de Paralympische Spelen van Peking de 32e plaats in de reuzenslalom bij de heren (categorie staand). De overwinning was voor de Fin Santeri Kiiveri, gevolgd door de Amerikaan Charles Thomas Walsh en de Fransman Arthur Bauchet.

Op donderdag 10 maart werd de eerste run van de reuzenslalom met meer dan een uur vervroegd, om de sneeuw in de best mogelijke conditie te houden voor de afdaling van de atleten. Voor zijn debuut op deze Spelen van Peking startte Rémi Mazi met startnummer 56, als laatste van zijn categorie, een dik uur na de eerste concurrenten. Op een bijzonder draaiend parcours werd hij al snel verrast door de ijzige piste, maar hij herpakte zich en kon zijn ritme terugvinden. Rémi eindigde 32e in de eerste run, licht gefrustreerd door een paar fouten waardoor hij aan snelheid moest inboeten.

“Ik skiede niet echt goed in deze eerste run, vind ik. Naast een paar grove fouten, kreeg ik het ook iets te zwaar te verduren op het bovenste deel van de piste”, aldus Rémi.

Na de eerste run werd de piste overspoeld door een leger aan “slippers”, die de sneeuw met zout bestrooiden om deze te beschermen tegen de zon en de milde temperaturen.

Door zijn plek nét buiten de top dertig, moest Rémi Mazi de tweede afdaling van zijn concurrenten (top-30 van de eerste run dalen in omgekeerde volgorde af) afwachten om te kunnen starten. Hij vertrok met meer strijdlust, maar nam enkele risico’s aan het begin van het steile gedeelte waardoor hij helaas de gewonnen seconden op het eerste deel van het tracé opnieuw verloor.

Ik ben veel tevredener over mijn tweede run. Zoals afgesproken met de staf, heb ik met meer inzet geskied en heb ik risico’s durven nemen. Helaas kostten die risico’s me een paar foutjes, maar ik heb nergens spijt van, want ik heb alles gegeven. Mijn tweede run was in het algemeen veel beter dan de eerste. Ik ga nu herstellen en focussen op de slalom van zondag”, analyseert Rémi, die na de twee runs zijn 32e plaats behoudt.

Morgennacht komen de dames aan de start van de reuzenslalom, die waarschijnlijk opnieuw een beetje vroeger zal plaatsvinden dan verwacht.

Opgelet, het wedstrijdprogramma werd licht aangepast: Linda Le Bon en Ulla Gilot skiën op vrijdag 11 maart de reuzenslalom, en op zaterdag de slalom. Rémi Mazi komt zondagochtend opnieuw in actie in de slalom bij de heren, de laatste skiwedstrijd van deze Paralympische Spelen van Peking. De planning zal afhangen van de weersomstandigheden en wordt pas later bevestigd.