PyeongChang 2018 - Zusjes Sana schrijven geschiedenis met brons in afdaling

Gepost op 10 Mar. 2018

Dag 1 op de Paralympische Winterspelen werd meteen een sprookje van jewelste. De slechtziende Eléonor Sana en haar gids en zus Chloé behaalden in het Jeongseon Alpine Centre immers de allereerste vrouwelijke medaille ooit voor ons land in de geschiedenis van de Paralympische Winterspelen.

De ‘Soeurs de glisse’ veroverden de bronzen plak, de Slovaakse nummer 1 van de wereld Henrieta Farkasova en de Britse Millie Knight, regerend wereldkampioene in de afdaling.
 
Sterke start maakt het verschil

De zusjes Sana waren naar PyeongChang getrokken met medailleambities. Vorig jaar stonden ze nog tweemaal op het podium van het WK in Tarvisio.
Concurrente Menna Fitzpatrick, die als eerste aan de slag moest, ging al snel tegen de vlakte, waardoor de hoop op eremetaal nog wat toenam. De zusjes startten (als vijfde) een pak sterker, met de beste tussentijd. In de enige van drie officiële trainingen – de twee anderen werd afgelast wegens zware sneeuwval – was de start nog het zwakke punt voor Eléonor en Chloé.
Uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met de derde plek in een tijd van 1.31:60, na de Slovaakse Henrieta Farkasova (1.29:72) en de Britse Millie Knight (1.30:58).
 
Eléonor Sana :

« We voelen zoveel verschillende emoties. We zijn supertevreden, super geëmotioneerd… we zijn zeer bang geweest, en zeer zenuwachtig. Maar nu is het binnen. Dat zijn echt veel verschillende emoties om te verwerken. Vandaag plukken we de vruchten van zoveel werk, zoveel voorbereiding. De sfeer is geweldig in het team dat ons omkadert, en dat was ook nog zo in de skilift  deze morgen. Dat heeft ons echt geholpen om te ontspannen, en heeft mee het verschil gemaakt. »

Chloé Sana : 

« De wedstrijd is perfect verlopen. Het is heel snel gegaan. We waren voortdurend in contact en moedigden elkaar elke seconde aan tijdens de race. Het heeft geloond. We willen iedereen danken die ons heeft gesteund. Dank aan onze coach Stefan Sazio, dank aan onze familie en vrienden in België, dank aan de partners,… Nu gaan we ons concentreren op de volgende wedstrijden, want morgen is het alweer alles of niks met de Super-G. We gaan exact hetzelfde doen dan vandaag : vroeg naar bed, volle concentratie en gewoon alles geven. »
 
Eléonor en Chloé Sana komen morgen in actie in de Super-G, waar ze hun tweede medaillekans zullen trachten te verzilveren. Later op de Spelen volgen nog de Super Combiné, Slalom en Reuzenslalom.

Ontdek het volledige programma van de Belgen hier.