PyeongChang 2018 - Eléonor Sana aangeduid als vlaggendraagster

Gepost op 28 Feb. 2018

Op zijn persconferentie ter voorstelling van de Belgische delegatie, georganiseerd in samenwerking met de Nationale Loterij, heeft het Belgian Paralympic Committee de slechtziende skiester Eléonor Sana aangeduid als vlaggendraagster voor de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. BPC heeft eveneens de bedragen bekendgemaakt van de premies die aan de atleten en coaches zullen worden toegekend in geval van medailles in PyeongChang 2018 en Tokio 2020.

Eléonor Sana, medaillehoop en vaandeldraagster

Met de Olympische Spelen achter de rug is het binnenkort weer tijd voor de Paralympische Spelen. Deze gaan door van 9 tot 18 maart in het Zuid-Koreaanse PyeongChang, in dezelfde infrastructuren als de Olympische Spelen. De deelnemende atleten komen uit in zes sporten op het programma. Voor het alpijns skiën stuurt ons land twee vertegenwoordigers uit: Jasper Balcaen (Maarkedal) en Eléonor Sana (Court-Saint-Etienne). In Zuid-Korea zullen zij samen met 670 atleten strijden voor de medailles.

De slechtziende skiester Eléonor Sana wordt op de piste gegidst door haar zus Chloé Sana. Het duo was goed voor een zilveren (super-G) en een bronzen medaille (afdaling) op het laatste WK en wordt beschouwd als een grote medaillehoop voor België. Als ze deze ambitie waarmaken, zal ons land zijn allereerste vrouwelijke medaille op de Paralympische Winterspelen binnenhalen.

Eléonor is vooral sterk in de snelheidsnummers, maar zal eveneens deelnemen aan de technische proeven (super-combinatie, slalom en reuzenslalom). Met PyeongChang maakt ze zich op voor haar eerste Paralympische Spelen.

Eléonor Sana werd door delegatieleider Olek Kazimirowski aangeduid als vlaggendraagster voor de openingsceremonie. Ze is naar eigen zeggen “heel gelukkig en heel trots”: “Dit wordt echt een uniek moment in mijn leven en ik ga proberen er zoveel mogelijk van te genieten.”

Ze ontving de vlag tijdens de persconferentie van het Belgian Paralympic Committee symbolisch uit handen van Seppe Smits, die de Belgische vlaggendrager was voor het Olympisch team.

Marine Antoine (Sprimont) zal eveneens aanwezig zijn in PyeongChang als reservegids.

Jasper Balcaen (hemiplegie) komt voor ons land uit in de categorie van de staande skiërs. Hij was er al bij op de Paralympische Spelen van Sotsji in 2014. Jasper is op zijn sterkst in de technische nummers en veroverde in Rusland vier jaar terug de 29ste stek in de slalom en de 23ste in de reuzenslalom. Hij hoopt beter te doen in Zuid-Korea: “In de juiste omstandigheden kan ik hopen op een top 10-plaats. Ik heb heel hard gewerkt om er te geraken.”

Raadpleeg het volledige programma van de Belgen op onze website.

Verhoging van de premies voor medaillewinnaars dankzij het Fonds Baillet Latour

Dankzij zijn partnerschap met het Fonds Baillet Latour kan het Belgian Paralympic Committee de medaillewinnaars van de Paralympische Zomer- en Winterspelen belonen. Een atleet zal voortaan respectievelijk € 25 000, € 15 000 of € 10 000 verdienen als hij/zij een gouden, zilveren of bronzen medaille scoort. In het geval van een teamsport wordt dit bedrag verdeeld onder de ploegleden en ontvangt elk lid 10 % extra.
 

Voor de eerste maal worden ook de coaches beloond, aangezien zij 10 % van het bedrag krijgen.

Raadpleeg ook onze Paralympic Guide voor meer info over onze delegatie op de Spelen.