Paralympische Beweging viert 70-jarige bestaan

Gepost op 17 Aug. 2018

Stoke Mandeville, 29 juli 1948. De dag waarop de allereerste Stoke Mandeville Games - voorloper van de Paralympische Spelen - plaatsvonden, de dag waarop de Paralympische Beweging zijn ontstaan kende. Sir Ludwig Guttmann mocht er jammer genoeg niet meer bij zijn op de 70ste verjaardag van zijn nalatenschap, maar IPC-voorzitter Andrew Parsons roept op om deze verjaardag heuglijk te vieren.

Sir Ludwig Guttmann

Samen met zijn gezin vluchtend voor het Naziregime, kwam de Joodse neuroloog en neurochirurg in 1939 aan in Engeland. Hier werd hij tijdens de tweede Wereldoorlog opgeroepen om in Stoke Mandeville het National Spinal Injuries Centre (NSIC) op te richten, bedoeld voor gewonde soldaten en burgers van de tweede Wereldoorlog. Het was snel duidelijk dat Guttmann een sterke man was die zijn eigen aanpak hanteerde. Sport werd niet alleen gebruikt als onderdeel van de rehabilitatie,  Guttmann besefte hoe belangrijk het was om zijn patiënten via sport een doel te geven in het leven en hun plaats terug te vinden in de samenleving.

70 jaar geleden, op 29 juli 1948, startte de eerste editie van de Stoke Mandeville Games. Een internationale boogschietwedstrijd met 16 deelnemers, waaronder twee vrouwen. Tijdens zijn openingsspeech zei hij: “Ik droom van de dag waarop er Olympische Spelen zouden bestaan voor personen met een beperking”. De grondlegger van de Paralympische Beweging zag 12 jaar later, met de Paralympische Spelen van Rome 1960, georganiseerd in dezelfde stad dan de Olympische, zijn droom werkelijkheid worden.

Festiviteiten

De Stoke Mandeville Games waren als eerste internationale wedstrijd voor personen met een beperking het fundament voor wat we vandaag de Paralympische Beweging noemen. Daarom spoort IPC-voorzitter Andrew Parsons ons aan dit te vieren. “Het is een zeer speciale dag voor velen onder ons, om onszelf te herinneren waar we waren, waar we zijn en waar we in de toekomst heen willen.” aldus de Braziliaan.

In aanwezigheid van Guttmann’s kinderen werd naar aanleiding van deze verjaardag in het Stoke Mandeville stadium een boogschietwedstrijd gehouden, net als die van 1948. Na afloop was er de onthulling van een fotoreeks over de afgelopen 70 jaar.