Para-equestrian – Jacky Buchmann is van ons heengegaan

Gepost op 25 mei. 2018

Het Belgian Paralympic Committee vernam gisteren met veel droefheid het overlijden van Jacky Buchmann. De heer Buchmann was erevoorzitter van de KBRSF (Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie), nadat hij begin dit jaar de fakkel had doorgegeven na niet minder dan 28 jaar voorzitter te zijn geweest.

Jacky Buchmann overleed gisteren op 86-jarige leeftijd. De Vlaamse industrieel kende een belangrijke politieke carrière met grote verantwoordelijkheden : hij was minister op federaal en Vlaams niveau, senator, burgemeester, …

Binnen de paardesport was hij onder meer gekend als de organisator van de Jumping van Kapellen, maar werd hij uiteraard een spilfiguur door zijn 28-jarig voorzitterschap. Begin dit jaar gaf hij de fakkel door aan Stephan Detry. In zijn rol van voorzitter werkte hij jarenlang nauw samen met Anne d’Ieteren, huidig voorzitter van het Belgian Paralympic Committee. Ze lanceerden in 1996 het para-equestrian in België. De KBRSF werd zo één van de eerste reguliere sportfederaties die een samenwerkingsovereenkomst sloot met de paralympische beweging.

Jacky Buchmann speelde ook een zeer actieve rol binnen de internationale ruitersportfederatie FEI, waarbinnen hij lid was van het ‘Nomination Committee’. Hij werkte samen met Ingmar De Vos, toenmalig secretaris-generaal van de Belgische bond, om van het para-equestrian (in 2006) de 8ste discipline van het FEI te maken.

Het Belgian Paralympic Committee et diens twee leden, Parantee-Psylos en LHF, rouwen mee om dit verlies.

Foto EQUIBEL.