Ontdek de laureaten van de Paralympic Sport Awards 2021

Gepost op 15 Feb. 2022

Paardrijdster Michèle George wint de trofee « Performance of the Year » bij de vrouwen, terwijl wheeler Peter Genyn en tafeltennisser Laurens Devos de gedeelde winnaars zijn bij de mannen. De tandem Milan Thomas/Jonas Goeman wordt gelauwerd als « ENGIE Talent of the Year », terwijl Remko Meeusen de allereerste laureaat is van de trofee « AG Coach of the Year », dankzij de uitstekende prestaties van de G-wielrenners in 2021.

De Paralympic Sport Awards, de tweede editie in deze nieuwe filosofie, belonen individuele prestaties van het afgelopen jaar (*). Een vierde trofee werd toegevoegd aan de drie reeds bestaande prijzen, zodat ook een coach, die bijgedragen heeft tot het succes van de atleet of atleten die hij of zij traint, in de bloemetjes kan worden gezet.

Deze huldiging vond normaal plaats begin december, tijdens een speciale avond om het einde van de Paralympiade van Tokyo 2020 te vieren, maar helaas heeft de huidige situatie (Covid-19) er opnieuw voor gezorgd dat de Paralympische beweging een sobere oplossing moest vinden.

Erkenning voor de gouden medaillewinnaars van Tokio

Michèle George, tweevoudig gouden medaillewinnares in Tokio, in para-dressuur Graad V (individueel en freestyle), wint de Trofee « Performance of the Year » bij de dames. « Na elke competitie staat voor mij de teller opnieuw op nul. Ik probeer niet te teren op succes uit het verleden, maar leg de lat altijd hoger en probeer mijn eigen verwezenlijkingen enkel te vergelijken met de doelstellingen die ik mezelf vooropstel. Elke trofee is daarom een nieuwe bevestiging dat we goed werk leveren, een nieuwe motivatie om steeds beter te worden », vertelde Michèle.

Bij de mannen was het een onmogelijke opgave om te kiezen tussen twee van de vele helden in Tokio. In het G-tafeltennis kon Laurens Devos zijn Paralympische titel verlengen in het enkelspel (klasse TT9), terwijl wheeler Peter Genyn op zijn beurt zijn Paralympische titel kon verlengen op de 100m rolstoelsprint en ook zilver won op de 200m (klasse T51). De Trofee « Performance of the Year » bij de mannen kent in 2021 dus twee laureaten.
« Ik ben heel blij verkozen te zijn en deze trofee in ontvangst te mogen nemen, zeker als we kijken naar de omstandigheden waarin we de Spelen hebben voorbereid en beleefd. Paralympic Team Belgium zit vol met top atleten, zo zien we ook elk jaar het aantal medailles toenemen en dit is prachtig voor de Belgische sport, alsook voor alle personen met een beperking. Onze visibiliteit neemt eveneens toe en we hopen, als atleet zijnde, andere personen aan te moedigen om ook aan sport te doen », zei Laurens Devos, voordat hij er nog aan toevoegde heel fier te zijn deze prijs te mogen delen met Peter Genyn. Die laatste bevestigde dat « hoe vaak we ook beloond worden, het gevoel dat we erkend worden voor onze prestaties is altijd geweldig en zorgt voor een extra motivatie om te blijven trainen en steeds hogere doelen te bereiken ».

Het para-wielrennen blinkt opnieuw uit

Als revelatie van het jaar, sleept de tandem Milan Thomas, met zijn piloot Jonas Goeman (klasse B), de Trofee « ENGIE Talent of the Year » in de wacht. Dit duo werd 6e op de Wereldbeker in Oostende in mei vorig jaar en eindigde amper enkele weken later knap 5e op het Wereldkampioenschap para-cycling in Cascais (Portugal). Ze waren hiermee heel dicht bij een selectie voor de Paralympische Spelen van Tokio, maar zullen we nu vooral volgen met het oog op Paris 2024. 

Dit jaar konden onze Belgische G-wielrenners op de piste en op de weg opnieuw schitteren tijdens het Wereldkampioenschap en op de Paralympische Spelen. Remko Meeusen, coach van vele medaillewinnaars, wordt hiermee de eerste laureaat van de Trofee « AG Coach of the Year ». Als expert in zijn domein, kon hij zijn pupillen in het centrum van een topsportstructuur plaatsen, om op die manier alle troeven in handen te hebben om zichzelf op belangrijke momenten te overtreffen en hun grenzen te verleggen. Hij is een natuurlijke leider die zijn team naar het allerhoogste niveau kan tillen door zich aan te passen aan de vele persoonlijkheden waaruit het team bestaat.

Met een tikkeltje spijt, maar vooral veel trots, kijkt de voorzitster van het Belgian Paralympic Committee, Anne d’Ieteren, ernaar uit om de leden van Paralympic Team Belgium opnieuw te huldigen: « Proficiat aan alle winnaars, maar ook aan alle andere atleten die met hun uitzonderlijke prestaties eens te meer hun uitzonderlijk sterke persoonlijkheid hebben laten zien. Ik wens eveneens mijn oprechte dank te betuigen aan de omkadering van onze topsporters en alle personen die ertoe bijdragen dat de Paralympische beweging op het internationale toneel kan schitteren. We hopen volgend jaar weer allemaal samen te kunnen vieren, want dat verdienen jullie ».

(*) De laureaten worden gekozen door het Bestuursorgaan van het Belgian Paralympic Committee op basis van voorgestelde kandidaturen door de G-sport federaties Parantee-Psylos en de Ligue Handisport Francophone.