Niels Verschaeren knalt naar bronzen medaille op WK G-baanwielrennen

Gepost op 05 Aug. 2023

Op het wereldkampioenschap G-baanwielrennen in Glasgow (Schotland) heeft Niels Verschaeren (32) de bronzen medaille behaald op de kilometer tijdrit. Met een tijd van 1:05:346 pakte hij de eerste WK-medaille in zijn carrière.

Na een derde plaats én persoonlijk record in de kwalificaties, begon Verschaeren met vertrouwen aan zijn tijdrit over één kilometer. Onze landgenoot opende sterk, deelde zijn tijdrit perfect in en klokte af op 1:05:346. De tijd van Verschaeren was uiteindelijk een beetje trager dan deze middag, maar nog altijd voldoende voor een voorlopige eerste plaats en een zekere bronzen medaille. Met nog twee renners te gaan, kon hij nog hoger op het podium klimmen. Maar de Amerikaan Murphy en thuisrijder Hunt reden net als in de kwalificatie sneller, waardoor Verschaeren op een knappe derde plek eindigt. Zijn eerst WK-medaille ooit.  

Meteen na zijn race reageerde Niels uitgelaten. “Dit is moeilijk te beschrijven. Ik startte goed, maar in ronde drie en vier voelde ik het helemaal verkrampen. Op zo’n momenten krijg je een ongelofelijke steun van het publiek, waardoor je het maximale eruit kan halen. Ik heb mij dit jaar gefocust op de piste, waarbij het hoofddoel een medaille was. Ik ben super blij dat dit gelukt is. Nu volgt nog de wegrit en de 200 meter waar ik in wil scoren. Maar vandaag eerst genieten van die bronzen medaille.”

Niels Verschaeren, afkomstig uit Heist-op-den-Berg en wonende in Lievegem, heeft met deze prestatie zijn stoutste droom voor dit WK gerealiseerd.

Vromant vierde in de scratch

Na Verschaeren stond voor Ewoud Vromant (C2) de scratch op het programma. Vromant reed een knappe scratch, waarin hij halfweg koers voor de aanval koos. Het zag er even goed uit voor onze landgenoot, maar hij kon zijn inspanningen niet volhouden en moest zich opnieuw laten inrekenen. Na een attractieve race eindigt Vromant vierde.

Later op de avond maakt Diederick Schelfhout (C3) nog zijn opwachting in de scratch.

In Glasgow zijn het G-baanwielrennen (deze week) en G-wegwielrennen (volgende week) twee van de veertien wielerdisciplines die de Union Cycliste Internationale bundelt in het zogenaamde ‘Super-WK’.

Programma en resultaten kan je hier raadplegen.