Man-Kei To pakt zilver en springt in top vijf

Gepost op 01 Mar. 2023

Rolstoelbadmintonspeelster Man-Kei To (BC Herne) heeft op de Spanish Para Badminton International in Vitoria een zilveren medaille behaald. Op indrukwekkende wijze maakte ze in de halve finales van het toernooi komaf met de Zwitserse Cynthia Mathez, nummer twee van de wereld en al enkele jaren haar zwarte beest. “Ik zet hiermee een grote stap vooruit. Ik sta op gelijke voet met de allerbesten en kan van hen winnen.” Het was haar eerste finale in het enkelspel op een Para Badminton International, en dankzij haar tweede plaats staat ze in de top vijf op de wereldranglijst.

 

In het Spaanse Vitoria werd een Para Badminton International Level 2 georganiseerd, met een mix van gevestigde waarden en nieuwe speelsters. Voor het eerst konden ze kwalificatiepunten verdienen voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Een belangrijke afspraak, ook voor Man-Kei To.

Kiki kwam terecht in een sterke poule, maar won eerst vlot haar wedstrijd tegen de Israëlische Nina Gorodetzky (21-8, 21-4) en vervolgens klopte ze ook de Oostenrijkse Henriett Koosz (derde op de wereldranglijst; 13-21, 14-21). De Franse Agnieszka Etavard-Glemp was de nieuwe speelster in hun groep en ging met 21-5 en 21-4 voor de bijl tegen onze topper. “Ik had Koosz en Gorodetzky al eerder geklopt, dus ik had er vertrouwen in. Het zijn topspeelsters waartegen ik zelf mijn beste niveau moest halen, en zo begin je goed aan een toernooi”, zegt Man-Kei.

Na een bye in de achtste finales stond ze in de kwartfinales tegenover Daniele Torres Souza (vijfde reekshoofd). Met 21-8 en 21-5 ging de Braziliaanse makkelijk voor de bijl, waarna Kiki uitkwam tegen Cynthia Mathez in de halve. Zwitserse vriendin naast het terrein, maar erop leggen ze elkaar graag het vuur aan de schenen. Op het WK won Mathez, de nummer twee van de wereld, voor de vierde keer op rij een onderlinge confrontatie, maar toen was Man-Kei al een erg lastige tegenstander. Dat was Man-Kei niet vergeten, en vorige week speelde ze een formidabele partij en klopte ze haar rivaal met 21-9, 21-11. Wat een boost voor het vertrouwen!

"Plots won ik het laatste punt, alles ging zo snel. Ik was enorm gefocust."

“Dat was het absolute hoogtepunt”, zegt Man-Kei To. “In de finale verloor ik daarna tegen Sarina Satomi (21-13, 21-10) maar daarin wou ik vooral bijleren. Tegen Mathez wist ik sinds het WK dat ik niet kansloos zou zijn, maar ik was erg nerveus voor die wedstrijd. Plots won ik het laatste punt, zo snel ging alles voorbij voor mij. Ik speelde van punt tot punt en was enorm gefocust, waardoor ik ook op tactisch vlak mijn game plan kon aanhouden. Met die overwinning zet ik een nieuwe stap, vooral op mentaal vlak. ‘Ik kan die speelster aan, ik sta op gelijke voet.’ Dat voelde geweldig aan, en daarom was ik na de wedstrijd ook zo emotioneel”, zegt Man-Kei To opgetogen.

Man-Kei pakte dus zilver in het enkelspel mee naar huis en door die sterke prestatie stijgt ze twee plaatsen op de wereldranglijst. Voor het eerst in haar carrière duikt ze zo in de top vijf!

Vanaf woensdag moet ze opnieuw aan de bak in Spanje. De Para Badminton International in Toledo is een level 1 toernooi dat van 1 tot 5 maart gespeeld wordt. Enkel de twaalf beste speelsters nemen deel. Voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024 kan men opnieuw punten sprokkelen.