M. Carabin vestigt een tweede wereldrecord, L. Bayekula een eerste Europees record!

Gepost op 07 Feb. 2024

6 februari bleek een topdag voor onze atleten. Rolstoelsprinter Maxime Carabin vestigde een nieuw wereldrecord op de 400 meter (klasse T52) tijdens de International Open Para Athletics Meeting in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). Maandag verbeterde hij er ook al zijn vorige wereldrecord op de 200 meter. Léa Bayekula scherpte dan weer het Europees record op de 400m (T54) aan met een tijd van 00:51.59*.

Maxime Carabin is niet te stoppen! Met een uitstekend gevoel sinds zijn aankomst in Sharjah en op een snelle piste bevestigt de Ligue Handisport Francophone-atleet voorlopig zijn ambities voor 2024. Na zijn wereldrecord op de 200m kondigde Maxime aan dat hij de vorm had om deze prestatie te herhalen op de 400m. En dat deed hij dus ook.

Met een tijd van 00:52.00 verbeterde hij zijn vorige record (00:54.19), waarmee hij zich afgelopen zomer in Parijs tot wereldkampioen kroonde.

“Ik heb vooruitgang geboekt in mijn set-up, in mijn houding in de call room vlak voor de race en in het respecteren van de raceplannen die we opstellen met mijn coach, Claude Issorat", vertelde Maxime. “We hadden een aantal punten bepaald met snelheden die ik in elk deel van de race moest halen. Ik ben erin geslaagd om me daaraan te houden en ik ben blij dat het resultaat heeft opgeleverd.”

Voor Léa Bayekula is haar eerste Europese record een leuke verrassing: "Toen ik hier aankwam, had ik niet verwacht dat ik aan het begin van het seizoen zo goed zou presteren. Ik heb genoten van elke race en zag ze elke keer weer als een uitdaging. Ik ben erg tevreden met mijn resultaten, die me nog meer aanmoedigen om mezelf nog verder te pushen.”

In Sharjah hebben de vertegenwoordigers van de Belgische G-atletiek hun start van het jaar 2024 niet gemist.

Alles bij elkaar volgden er maar liefst 2 wereldrecords voor Maxime Carabin, 3 nieuwe persoonlijke records voor Léa Bayekula op de 100, 400 en 800m, waaronder dus een Europees record, en uitstekende tijden voor Roger Habsch (klasse T51) op de 100 en 200m ondanks de ongunstige wind.

 

*De records zullen verstuurd worden naar het International Paralympic Committee,  de internationale koepel van World Para Athletics, ter controle. De homologatie kan enkele dagen in beslag nemen.