Louis Toussaint heroriënteert zich naar het para-cycling

Gepost op 17 Dec. 2020

De Naamse paralympiër Louis Toussaint hakte een moeilijke knoop door : hij stopt met roeien om zich vanaf volgend jaar vol op het para-cycling te werpen. In deze sport vindt hij zijn oude liefde terug. Voor zijn ongeval werd Toussaint op de fiets immers nog Waals kampioen in zijn leeftijdsklasse.

Door aanhoudende blessures kon Toussaint nooit helemaal doorbreken. Ondanks een stricte opvolging van alle medische afspraken, bleven de blessures zijn sportieve ontwikkeling afremmen, en ontstond het risico op chronische problemen op lange termijn.

Dat gegeven zette de atleet, zijn omkadering en de Ligue Handisport Francophone aan om na te denken over zijn sportieve toekomst. Louis Toussaint zal de overstap maken naar het handbiken, een sport die hij al zeer uitvoerig beoefende sinds zijn ongeval in 2012, waardoor hij verlamd raakte (tetraplegie). Gezien zijn verleden in het wielrennen, was de overstap logisch. In verschillende testen en detectie-evenementen liet hij een mooi potentieel blijken.

Louis zal vanaf 2021 uitkomen in klasse H3 (de klasse waarin Jean-François Deberg in 2018 wereldkampioen en in 2019 vice-wereldkampioen werd).