Léa Bayekula strandt op vijf duizendsten van WK-medaille

Gepost op 15 Jul. 2023

Parijs, dag 8 - In haar laatste race van het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs eindigde Léa Bayekula als vierde op de 400 meter (klasse T54), maar nog belangrijker: slechts vijf duizendsten van een seconde verwijderd van het podium. Ze moest op de derde plaats de Mauritaanse Noemi Alphonse laten voorgaan. "Ik heb alles gegeven wat ik in me had, ik dacht dat het genoeg was om vooraan te eindigen, maar blijkbaar niet".

Léa Bayekula was vastbesloten om haar tweede finale op dit wereldkampioenschap goed te beëindigen en ze was erop gebrand om "alles te geven om achteraf geen spijt te hebben". In haar bubbel en met vertrouwen in haar startpositie ging onze landgenote er op volle snelheid vandoor zodra het startschot weerklonk. In tegenstelling tot de ochtendreeksen hield Léa haar zenuwen in bedwang en zakte ze niet weg op het laatste rechte stuk.

De eerste twee plaatsen lagen al vast, maar de derde lag nog voor het grijpen: een fotofinish moest de beslissing brengen tussen Léa en haar Mauritiaanse tegenstandster Noemi Alphonse. Helaas voor Léa mist ze het brons met slechts een paar centimeter en vijf duizendsten van een seconde. "Ik heb alles op alles gezet tot op de streep. Ik begon snel, maar ik zei tegen mezelf dat ik alles moest geven in de laatste 300 meter en dat is wat ik deed", analyseerde ze haar race.

Maxime Carabin heeft zich in de series (klasse T52) geplaatst voor de finale van morgenvroeg, zondag 16 juli, dat tevens een grote dag wordt voor de Belgische clan.

Zo maken morgen Peter Genyn en Roger Habsch hun opwachting op dit WK in de reeksen van de 100m (klasse 51), met hopelijk een finale later op de avond. Een paar dagen na zijn eerste wereldtitel op de 400m zal Maxime Carabin vervolgens racen voor goud op de 100m (klasse T52),

Tijdens de avondsessie nemen Kiara Maene en Anke Sneyers ook deel aan de verspringfinale (klasse T20), voordat Katia Hardies aan de start komt van de reeksen 400m (klasse T38). Joyce Lefevre sluit de voorlaatste dag van dit wereldkampioenschap af met een 800m finale (klasse T34).

Het programma en de resultaten van de Belgische atleten vindt u hier.