Léa Bayekula is niet te stoppen

Gepost op 17 Jun. 2024

Léa Bayekula bleek enkele maanden geleden op de meeting van Sharjah al in topvorm met een nieuw Europees record op de 400m. Maar nu is ze ook eigenaar van het wereldrecord op die afstand (in de klasse T54)*.

Picture © Fédération Française Handisport - Yonathan KELLERMAN

Rolstoelsprintster Léa Bayekula heeft sinds het begin van het seizoen de goede vorm te pakken en blijft ons verrassen met verschillende sportieve topprestaties. De laatste dateert van afgelopen weekend in Parijs met een wereldrecord, onder de symbolische grens van 51 seconden. Het leek ons de ideale gelegenheid om terug te blikken op de voorbije maanden en met haar deze prachtige prestaties te bespreken.

Begin 2024 reisde een delegatie atleten van Paralympic Team Belgium naar de Verenigde Arabische Emiraten voor de eerste Grand Prix van het jaar en de meeting in Sharjah. Alle Belgische prestaties waren uitstekend, maar Léa Bayekula gaf een duidelijk signaal aan haar rivalen door de 800m te winnen. Hoewel ze genoegen moest nemen met de tweede plaats op de 400m, liet de Brusselse toch een toptijd optekenen door het Europese record op deze afstand scherper te stellen naar 00:51.89.

Een paar dagen geleden herhaalde Léa in Zwitserland deze prestatie door haar eigen record met twee honderdsten te verbeteren op de Grand Prix in Nottwil. Het beste moest echter nog komen. Op de Daniela Jutzeler Memorial verbrak ze het wereldrecord op de 400 meter, dat voorheen toebehoorde aan de Amerikaanse legende Tatyana McFadden. Ze bereikte de finish in een tijd van 51.13*.

Nu de G-atleten slechts enkele weken van de Paralympische Spelen in Parijs verwijderd zijn, lijkt het erop dat niets Léa Bayekula kan stoppen. Aan de vooravond van de Belgische kampioenschappen, haar laatste competitie voor haar vertrek op trainingskamp, drukte de jonge vrouw haar stempel tijdens de Grand Prix van Parijs. Met een tijd van 50.91*, onder de symbolische 51-secondengrens, verbeterde de Brusselse haar eigen wereldrecord van een paar dagen eerder.

Een gesprek was dus absoluut op zijn plaats om deze superprestaties te delen en het geheim van haar succes te ontdekken.

  • Léa, proficiat met deze prachtige resultaten! Het is je derde record in enkele dagen tijd en je tweede wereldrecord. Eerst en vooral, hoe voel je je op dit moment?

Ik voel me heel goed, ik ben in topvorm. Ik heb de afgelopen weken aan heel wat competities deelgenomen en deze records zijn absoluut het resultaat van enorm veel werk met het hele team.

  • Had je verwacht dat je zou goed zou zijn na je voorbereiding in de winter?

Zeer zeker! Ik heb er hard voor gewerkt. En mijn begin van het seizoen is op de best mogelijke manier begonnen met de competities in Dubai.

  • Je traint nu al bijna een jaar met een groep internationale atleten die de beste zijn in hun categorie. Wat brengt je dat bij en hoe train je dan wanneer je niet op trainingskamp bent en alleen in België vertoeft?

Dat brengt me heel veel bij. We delen kennis, ervaringen, … We praten en overleggen veel, zelfs tijdens wedstrijden. Bij het team zijn zorgt voor rust, ik voel me niet alleen.

Wanneer ik in België ben, zorgt mijn coach Arno Mul voor een gedetailleerd schema. De atleten worden individueel opgevolgd en hij is altijd beschikbaar voor ons. Zijn omkadering is echt fantastisch.

  • Heb je een wondermiddel dat je met ons wil delen?

Mijn kine, Quentin Crèvecoeur is mijn geheime recept! Wanneer ik mijn voorbereiding opdrijf, met intensievere trainingen, reeksen van oefeningen, enz., is hij degene die de spanning wegneemt en mijn pijnlijke spieren behandelt.

Bedankt Léa voor deze antwoorden, die ons de gelegenheid geven om nogmaals alle leden van de omkadering te bedanken die onze atleten helpen om in de beste mogelijk omstandigheden te presteren!

Het verdere programma van Léa: de Belgische kampioenschappen op 29 en 30 juni. Nadien volgt een trainingskamp ter voorbereiding op de Paralympische Spelen**.

 -----------------------------------------------

*De records zijn verstuurd naar het International Paralympic Committee, dat toezicht houdt op de internationale federatie World Para Athletics, voor een erkenning die in de komende dagen wordt verwacht.

**De selecties voor de Paralympische Spelen zijn lopende en Léa is voorlopig nog niet geselecteerd. De lijst met atleten die officieel geselecteerd zijn voor de Paralympische Spelen is te vinden op deze pagina.