Jonge kanjers Thierens en De Visser zetten grote carrièrestap voorwaarts

Gepost op 04 Aug. 2023

Ze zijn beiden jonge veulens, kennen elkaar erg goed, zitten momenteel slechts vier uurtjes van elkaar verwijderd én leverden beiden een geweldige WK-prestatie… enter Jarno Thierens en Sam de Visser! Op het WK G-zwemmen knalde die laatste vanavond naar een vierde plaats in de 400m vrije slag. Thierens was dan weer goed voor een vijfde stek in de kilometer tijdrit op het WK G-baanwielrennen.

Het moest voor beide atleten een topdag worden in hun carrière. Eentje waarin ze meeknokten voor medailles en een referentie zetten waar ze als jonge gast op verder zouden kunnen bouwen de komende jaren. En dat hebben ze gedaan!

Sam de Visser zette deze ochtend in Manchester al een tijd van 4:19.37 neer in de reeksen van de 400m vrije slag (klasse S9). Dat was al een stevige verbetering van zijn eigen persoonlijk record dat hij eerder dit jaar in Berlijn zwom (4:24.68). Dankzij zijn nieuwe PR ging Sam met de tweede tijd naar de finale. Die stond ’s avonds op het programma. De Visser ging net als in de ochtendsessies goed mee en tikte aan na slechts 4:16.35! Hij kwam aardig in de buurt van de Fransman Ugo Didier (4:15.47, zilver) en de Australiër Brenden Hall (4:15.55, brons). De overwinning ging naar de Italiaan Simone Barlaam (4:13.62).

Ik ben blij dat ik twee keer mijn PR stevig kon aanscherpen”, zegt De Visser, die morgen opnieuw aan de bak moet in de 100 meter rugslag. “Ik wil opnieuw de finale proberen te zwemmen en heb me goed kunnen voorbereiden.”

De Visser wil graag naar de Paralympische Spelen in Parijs. “Ik durf het bijna niet zeggen, maar met de progressie die ik nu maak moet ik het wel. Ik zou daar graag op het podium willen staan.”

In Glasgow was Jarno Thierens een van de Belgische speerpunten vandaag, want hij maakte van de kilometer zijn belangrijkste doel: de kilometer tijdrit. Thierens plaatste zich met een tijd van 1:06.475 knap voor de finale. Daarin werd Thierens uiteindelijk vijfde in een tijd van 1:07.335. De Brit Jody Cundy verlengde zijn wereldtitel. Shippley (Australië) pakte zilver, Wu (China) brons.

Ik ben toch wat teleurgesteld omdat ik trager ben dan deze ochtend. Met een vijfde plaats koop je niet veel. Anderzijds zou ik met mijn tijd van vanmorgen toch maar één plaatsje opschuiven en dat was niet waarvoor ik naar hier kwam, zegt Thierens, die nog de scratch rijdt op de wielerpiste en volgende week ook start in de tijdrit en de wegrit in Dumfries.

Volg de prestaties van Belgische atleten op de pagina's van het WK zwemmen en wielrennen.