Hoet-Monsieur, Clincke & Vromant zorgen voor einde in schoonheid in Oostende

Gepost op 08 mei. 2022

Op de laatste competitiedag van de Para-cycling World Cup in Oostende hebben de renners van Paralympic Team Belgium nog een laatste keer uitgehaald. De tweewielers en tandems waren vandaag aan de beurt in de wegritten. Met twaalf medailles was dit de beste wereldbekermanche ooit voor ons land!

Na een door de politie uitgestelde start, begonnen Milan Thomas en Jonas Goeman (piloot) aan hun wedstrijd, gevolgd door Sander Allaerts en Lorenzo Claes en het tandemduo Griet Hoet-Anneleen Monsieur.

Bij de heren sprongen de Nederlanders Bangma en Bos al snel weg en niemand kon beide heren nog inhalen. Milan Thomas en Jonas Goeman probeerden er meermaals naartoe te springen, maar geraakten niet weg. De Nederlanders Ter Schure en Fransen zaten in een zetel en sprongen in de laatste ronde nog weg naar zilver. In de sprint waren de Spanjaarden Venge Balboa-Martin Infante sneller dan onze landgenoten. Allaerts en Claes werden 14e.

Bij de dames reden vijf duo’s weg in het begin van de wedstrijd, waaronder de Belgen. De groep bleef een tijd samen, maar de Britten Unwin en Holl reden op het einde van de wedstrijd nog weg met de Ieren Dunlevy en McCrystal. De Britten wonnen de sprint. Griet Hoet en Anneleen Monsieur waren daarachter de sterkste: brons voor hen en zij brachten de medailleteller op tien.

Nancy Gilliams (WC2) viel en kwam helaas niet terug in de wedstrijd, we wensen haar een spoedig en vlot herstel.

In de namiddag was het aan de tweewielers. In de klasse MC5 reden Ken De Feyter (12e), Niels Verschaeren (15e) en Diederik Ampe (18e) naar mooie ereplaatsen. Louis Clincke toonde blijk van een uitstekende conditie en veel veerkracht (hij had zo zijn dosis pech de afgelopen jaren, een understatement). Clincke sprintte naar zilver in de MC4-wedstrijd. Wie nog aan hem twijfelde, zal dat niet langer doen, inclusief hijzelf.

Daarna reed Ewoud Vromant ook naar een zilver plak in zijn wegwedstrijd. Vromant reed een beresterke koers, maar de Fransman Leaute plakte als een magneet op zijn wiel. Zilver was het best haalbare tegen de wereldkampioen. Thibaud Thomanne werd twaalfde in dezelfde race.

In de klasse MC1 werd Koen Heuvinck knap zevende. Kris Bosmans (18e), Jan Visser (21e) en Raphaël Legros (20) gaven alles in de MC3-race en behaalden er een mooie ereplaats.

De team relay voor handbikers was de afsluiter van het wereldbekerweekend in Oostende. De Belgische ploeg met Mehdi Oueslati, Staf Mertens en Laurence VandeVyver deden ervaring op en eindigden 12e.

Paralympic Team Belgium keert huiswaarts van Oostende met twaalf medailles (5 goud, 4 zilver, 3 brons), het beste resultaat ooit voor ons land op een UCI Wereldbeker Para-cycling. De wielrenners zien we volgende week terug in Elzach (Duitsland) voor een nieuwe wereldbekerwedstrijd. Daarna gaat het in de zomer richting het WK in Canada.