Ewoud Vromant pakt brons in het tijdrijden (MC2)

Gepost op 10 Aug. 2023

Op het wereldkampioenschap G-wielrennen in Schotland heeft Ewoud Vromant in de tijdrit (MC2) brons behaald. De renner uit Woubrechtegem moest al bij het eerste tussenpunt achtervolgen op de Australiër Darren Hicks en de Fransman Alexandre Léauté, die respectievelijk zilver en goud pakten. “Ik wou mijn titel verlengen, maar een WK-podium geeft toch ook vertrouwen en bevestigt dat ik goed ben.”

“Ik wou natuurlijk graag winnen als titelverdediger en het parcours lag mij normaal gezien wel”, begint Ewoud Vromant, die op het eerste tussenpunt al tijd moest toegeven op de Fransman Alexandre Léauté en de Australiër Darren Hicks. Dat weerhield onze landgenoot er niet van om de moed erin te houden. “Vorig jaar werd ik wereldkampioen in de slotkilometers, want de Fransman valt soms wat stil op het einde. Ik bleef erin geloven, maar ik heb eigenlijk op geen enkel stuk van dit zwaar parcours tijd kunnen goedmaken.”

Geen nieuwe titel, maar een WK-podium is belangrijk voor Ewoud, die onder meer een topsporterovereenkomst heeft bij Sport Vlaanderen. “Top drie rijden is daar het belangrijkste criterium. Ik hoop mij op dezelfde manier voor te bereiden richting de Paralympische Spelen in Parijs. Dit resultaat geeft mij vertrouwen in het tijdrijden. En het geeft ook bevestiging dat ik goed bezig was na de pech die ik vorig week had in de individuele achtervolging op de piste.”

Zaterdag komt Ewoud nog in actie in de MC2-wegrit. “Ik wil daar ook graag podium proberen te rijden”, begint Ewoud. “Maar de Fransman klop je moeilijk in de sprint. Wie goud wil, moet ervan wegrijden.”

De medailleteller op het “Super-WK” in Glasgow staat momenteel op vier stuks voor Paralympic Team Belgium, het baanwielrennen inbegrepen.

Andere opvallende prestaties vandaag waren die van Ken De Feyter (MC5), Jarno Thierens (MC4) en Cyril Berthaut (MC1). De drie debutanten op een wereldkampioenschap deden het uitstekend in de tijdrit. Berthaut reed naar een negende plaats in de MC1-categorie (28:29.49), het was nog maar zijn tweede internationale wedstrijd. De Feyter reed in de MC5-klasse naar een tiende plaats, de progressie sinds de wereldbeker in Oostende is groot. En Jarno Thierens – de jongste van de groep – knalde naar een 13e plaats in de klasse MC4.

Ook andere Belgen kwamen vandaag in actie: Diederick Schelfhout werd 19e (C3), Thibaud Thomanne 15e (C2), Milan Thomas & Jonas Goeman 15e (MB) en Niels Verschaeren 14e (MC5). 

Louis Clincke startte niet op medisch advies, na zijn val in de scratch.