Euro para-equestrian – Manon Claeys eindigt vierde in de Freestyle Test

Gepost op 24 Aug. 2017

Vandaag stond de Freestyle Test op het programma voor de laatste competitiedag van het EK para-equestrian. De Ruitster uit Maldegem, Manon Claeys, eindigde in graad IV aan de voet van het podium. Michèle George eindigde derde maar werd jammer genoeg uitgesloten bij de bitcontrole van haar paard na de proef.

Dankzij de resultaten van Manon Claeys en Michèle George tijdens de Individuele Test maandag, waren ze allebei gekwalificeerd voor de Freestyle Test (vrij parcours op muziek) afgelopen woensdag. Manon Claeys moest als eerste Belg aan de slag. De amazone, die zilver behaalde tijdens de Individuele Test, zette een hele mooie prestatie neer. Met San Dior behaalde ze een totaalscore van 73.515%, goed voor een veelbelovende vierde plaats. Voor Manon Claeys was dit haar eerste deelname aan een Europees Kampioenschap.

Michèle George reed een mooie proef, goed voor een bronzen medaille met 71.450%. Jammer genoeg, werd ze vervolgens door de jury uitgesloten, als gevolg van de bitcontrole bij haar paard, Fusion, na de proef. De jury was van mening dat het slijmvlies niet meer intact was. Er was geen bloed aanwezig maar doordat het slijmvlies van de mondhoek niet meer intact was, was er een roodroze schijn zichtbaar. Dit was voor viervoudige medaillewinnares op de Paralympische Spelen een echte ontgoocheling. De Belgische delegatie betreurt de situatie maar aanvaardt de beslissing van de jury.

Ondanks deze moeilijke beslissing, is dit EK veelbelovend voor België. De vier duo’s (ruitster en paard), hebben bewezen dat ze groeipotentieel in hun mars hebben met oog op de Paralympische Spelen van Tokio 2020.