EK Para-atletiek: Rolstoelsprinter Peter Genyn verlengt Europese titel op 200 meter

Gepost op 03 Jun. 2021

Rolstoelsprinter Peter Genyn (44) is opnieuw Europees kampioen op de 200 meter rolstoelsprint (klasse T51). Genyn haalde het in een tijd van 39.01 voor de Fin Toni Piispanen en de Portugees Helder Mestre. Het is de tweede medaille voor Paralympic Team Belgium op het EK Para-atletiek.

Op het Europees kampioenschap in het Poolse Bydgoszcz heeft Peter Genyn uit Kalmthout zijn Europese titel op de 200 meter rolstoelsprint kunnen verlengen. De G-atleet met tetraplegie reed een sterke wedstrijd en was aan de meet sneller dan de Fin Toni Piispanen en de Portugees Helder Mestre. Genyn behaalde zijn titel in een tijd van 39.01, zijn persoonlijk record is 36.62.
 
“Ik ben heel blij met de titel”, zegt Genyn. “Bij de opwarming voelde ik dat ik een goede grip had en ook qua temperatuur was het een ideale, zonnige dag voor mij. Ik ben vol vertrokken van bij de start. Voor de rechte lijn kwam ik al voorbij Toni. De wind zat wel vol op kop bij uitkomen van de bocht, maar ik voelde dat ik het zou kunnen doortrekken.”

Hij wil nu toewerken naar de Paralympische Spelen in Tokyo. “Dit doet deugd met oog op de Spelen. Daar wil ik vooral zelf nog sneller rijden en wil ik graag mijn titels verlengen.”

Peter werd in 2018 in Berlijn ook Europees kampioen op de 200 meter en verlengt een indrukwekkende reeks: hij nam op vier EK’s deel aan zeven nummers, en won daarin… zeven medailles.
Zaterdag 5 juni rijdt Peter Genyn de finale van de 100 meter om 12u50. Ook daar wil hij graag zijn titel verlengen.
 
Op verzoek van World Para-Athletics onderging de Belg Roger Habsch een herclassificatie voorafgaand het Europees kampioenschap. Hij rijdt nu in de T52-klasse. Hij werd gisteren zesde op 400 meter en neemt donderdag ook deel aan de 100 meter.

Tweede medaille voor Paralympic Team Belgium
 
We zijn twee dagen ver op het Europees kampioenschap en de medailleteller voor België staat op twee, want gisteren pakte rolstoelsprintster Léa Bayekula (T54) brons op de 100 meter in een tijd van 17.46 seconden.  

Remi Kizito was ook in actie in het speerwerpen voor zijn eerste internationale kampioenschap en dat in een nieuwe klasse voor hem F56 (zittend werpen). Hij was de enige atleet uit zijn F56-klasse en op zijn eerste groot toernooi, was hij ook de eerste om te werpen. Zijn wedstrijd was niet perfect met een worp van 12m52 maar vestigde hiermee wel een nieuw Belgisch Record! Gezien alle omstandigheden mag hij tevreden terugkijken op zijn eerste EK, een goede leerschool en mogen er hopelijk nog veel volgen.