EK Goalbal: België Moet In Duel Om Het Brons

Gepost op 21 Sep. 2017

Op het EK verloor ons nationale herenteam goalbal de halve finale met 4-7 tegen Litouwen. De wedstrijd tegen de Paralympisch kampioen werd er één vol spanning. In de strijd om de derde plaats nemen onze landgenoten het op tegen Zweden.

In het Finse Pajulahti gaat morgen de laatste dag door van het EK goalbal. Onze nationale herenteam legden hier reeds een mooi parcours af. De ploeg werd derde in de groepsfase en nam de maat van Oekraïne in de kwartfinale.

In de halve finale nam onze ploeg het vanmiddag op tegen Litouwen, Paralympisch kampioen in Rio, die ons in de groepsfase versloegen met 4-12.
Onze landgenoten wedijverden mee op het niveau van de tegenstanders en liet hen aarzelen tot op het eind. Helaas hadden de Litouwers een sterker eindschot. Eindscore: 4-7.

Het tornooi is desondanks al geslaagd voor ons land. Het behalen van een top-4 geeft recht op een ticket voor het wereldkampioenschap plus de zekerheid van aantreden in de A-divisie van Europa.

Maar de Belgen mogen dromen van ietsje meer, namelijk morgen brons veroveren in de match tegen Zweden. Vanaf 11:30 is de match om het brons live te volgen op onze website.

In het goalbal zou dit een eerste medaille betekenen voor ons land. De beste prestatie tot dusver is een 4e plaats die behaald werd op het EK in 1987 en zich herhaalde in 2007. Ook op de Paralympische Spelen van 1976 werd er nipt naast het podium gegrepen.
 
Johan De Rick, coach: “We wisten dat het moeilijk zou worden tegen Litouwen, maar geloofden wel in onze kansen. We gaven onszelf 30 procent kans tegen de Paralympisch kampioen. We speelden goed en er waren mogelijkheden, maar we maken enkele foutjes en benutten onze twee foutballen niet. Dat wordt tegen dat land afgestraft. Globaal gezien zijn we zeker tevreden over het toernooi tot hiertoe. Sommige spelers breken hier door.”

Bruno Vanhove, speler: “Ik ben toch teleurgesteld en vind het jammer dat we verliezen van Litouwen. We presteerden goed, maar lieten sommige kansen liggen, zoals die foutballen. Ons toernooi verloopt wel echt goed. We spelen zonder Tom [Vanhove], maar het is mooi om te zien hoe Rob [Eijssen] zijn kans grijpt. Hij speelt al heel het jaar erg goed.”
"We maken zeker een kans tegen Zweden, maar het zal opnieuw op de details aankomen. Zweden is verdedigend sterk. We gaan ervoor.”