EK goalbal – België eindigt op de 6e plaats

Gepost op 13 Oct. 2019

In Rostock hebben de Belgian Bulls hun Europees kampioenschap goalbal uiteindelijk afgesloten met een 6e plaats. In hun laatste tornooimatch trok Finland nog aan het langste eind.

Door blessures bij twee basisspelers, Bruno Vanhove en Klison Mapreni, kende onze nationale herenploeg goalbal een moeilijk verloop op het EK. Eindigend als derde, overleefden de Belgen de groepsfase na twee overwinningen en twee nederlagen. In de kwartfinale werden ze uitgeschakeld door Litouwen, de huidige paralympische kampioen.

Om een eindrangschikking op te maken, dienden de Belgen nog wedstrijden te spelen met heel wat  druk op de schouders. Een slechte prestatie zou betekenen dat ze in divisie B van Europa ingedeeld worden bij het volgend Europees kampioenschap (2020).

De vaste kernspelers (Klison Mapreni, Tom & Bruno Vanhove) wisten het hoofd koel te houden tegen Spanje. De aanvalslust van Mapreni in combinatie met een sterk verdedigende Bruno Vanhove leverde een verdiende overwinning op voor België: 7-2. Wetende dat ze nu bij de 6 beste ploegen behoren en dus in groep A van Europa blijven, deed onze spelers zichtbaar deugd.

In hun laatste match kwamen de Belgen opnieuw uit tegen Finland. Het eerste deel van de match ging gelijk op, waardoor we gingen rusten met een 2-2 tussenstand. Maar na de pauze lieten de Finnen onze spelers afzien door veel druk te zetten. Onze landgenoten zaten door hun beste krachten heen, mede door de blessurelast. Finland liep in de eindfase van de match nog uit. Eindscore: 10-5.

België beëindigt zijn EK met een 6e plaats.

Bruno Vanhove : « Ik kijk met gemengde gevoelens terug op dit voorbije tornooi. Enerzijds mogen we opgelucht zijn, dat we ondanks de blessures het behoud hebben kunnen realiseren. Anderzijds heerst er ook een zekere ontgoocheling dat we tegen Finland er niet in slagen om te winnen. Dit was niet het niveau waarop we gehoopt hadden. Desondanks blijft de groepssfeer uitstekend en werken we nu richting de Spelen van Tokyo2020 ».

Terwijl de Belgen zich in 2016 net niet konden plaatsen voor de Spelen van Rio, behaalden ze ditmaal wel hun ticket voor de Paralympische Spelen dankzij een derde plaats op het WK in 2018.