Eerste editie van de 'Ronde in Vlaanderen'

Gepost op 30 Apr. 2021

Op zondag 2 mei 2021 vond de allereerste editie van de "Ronde in Vlaanderen" plaats. Deze wedstrijd, voor para-cycling atleten, is erkend door de UCI en werd georganiseerd door Isomundo. Paralympic Team Belgium werd vertegenwoordigd door verschillende atleten die de strijd aangingen met atleten uit alle hoeken van de wereld.

De klassiekers behoren tot de meest prestigieuze wegwedstrijden in het wielrennen. Dit jaar is de « Ronde in Vlaanderen » de eerste klassieker op de wedstrijdkalender van onze para-cycling atleten. Dit is meteen ook de eerste wedstrijd voor onze Belgen sinds de start van de coronapandemie en gaat vooraf aan de World Cup in Oostende die volgend weekend (6-9 mei) zal plaatsvinden. Deze wedstrijd in Oostende is cruciaal met het oog op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Brugge (’t Zand) was de startplaats van de Ronde, terwijl de aankomstlijn in Ronse (Kruisstraat 378) lag. De atleten hebben hun vormpeil zeker kunnen testen bij de beklimming van de Kluisberg en de Knokteberg.

De aanwezige Belgische para-cycling atleten tijdens deze eerste editie van de « Ronde in Vlaanderen » waren:

Parantee-Psylos: Tim Celen (T2), Ewoud Vromant (C2), Diederick Schelfout (C3), Patrick Muylaert (C4), Niels Verschaeren (C5), Milan Thomas & Jonas Goeman (B) en Griet Hoet & Anneleen Monsieur (B).

Ligue Handisport Francophone: Thibaud Thomanne (C1) en Raphaël Blaise (T2).

De tandems gingen als eerste van start in Brugge (’t Zand) om 11u. Het parcours bestond uit 95,5km tot Ronse. Onze 2 tandems, 1 vrouwelijk en 1 mannelijke duo, waren duidelijk in goede vorm. Griet Hoet en Anneleen Monsieur (pilote) eindigen uiteindelijk op een 2e plaats, op enkele seconde van de winnaars. Onze 2e Belgische tandem, met Milan Thomas en Jonas Goeman (piloot) worden 3e.

Om 12u was het tijd voor onze Belgische atleten Diederick Schelfhout (C3), Patrick Muylaert (C4) en Niels Verschaeren (C5). Voor hen bestond het parcours uit 80km. Enkele minuten later stonden ook Ewoud Vromant (C2) en Thibaud Thomanne (C1) aan de start voor hun parcours van 60km.

De eerste van deze atleten die uiteindelijk aan de finish aankomt is Niels Verschaeren die 5e wordt. Hij werd gevolgd door Thibaud Thomanne, die de 1e plaats verovert in zijn categorie. Patrick Muylaert wordt eveneens 5e, terwijl Ewoud Vromant en Diederick Schelfhout helaas te kampen krijgen met mechanische problemen en respectievelijk 6e en 7e eindigen in hun categorie.

De laatste atleten die de start namen waren Raphaël Blaise (MT2) & Tim Celen (MT2). Om 15u30 begonnen zij aan hun rit van 28km. Onze 2 Belgische driewielers waren meteen ook de eersten die de finishlijn kruisten. Tim Celen kaapte de 1e plaats weg en Raphaël Blaise werd knap 2e.

Meer info kan je terugvinden op de website van de organisator en de volledige resultaten kan je hier raadplegen.