Eerste dagen van de Belgische atleten in Pajulahti

Gepost op 29 Jun. 2022

Vertrokken op maandagochtend vanuit Brussels Airport, namen de 5 atleten en andere delegatieleden voor een week afscheid van het thuisfront. Voor sommigen, voor wie dit hun eerste vertrek is naar een internationale competitie, was dit een indrukwekkend moment.

De reis en ontdekking van de Finse (sport)accommodatie

« Ondanks een naar mijn mening veel te vroege wekker, is de reis vlot verlopen en is er meteen een heel goede sfeer binnen het team », glimlacht Selma Van Kerm (atletiek).

Enkele minuten na de landing in Helsinki en nadat ze, zonder al te veel problemen, hun bagage hebben gerecupereerd, moest de delegatie afscheid nemen van zwemster Tatyana Lebrun, alsook haar coach en kiné Sergine Lejeune. Het zwemmen is namelijk de enige sporttak waar de wedstrijden niet zullen plaatsvinden in Pajulahti, maar wel in het zwemcomplex van Mäkelänrinne, te Helsinki.

Voor de rest van het team… Richting Pajulahti! Na een korte trip met de bus, kon de delegatie al meteen kennis maken met de prachtige site, genesteld in een groene omgeving. « We werden heel goed begeleid bij het settelen in onze kamers, alsook werd er uitgelegd hoe het verblijf zal verlopen. Als je kijkt in welke mooie omgeving we zitten, met naast ons een prachtig meer, kunnen we echt niet beter wensen », concludeert Selma. 

Nadat ze hun bagage hadden afgezet, was het tijd om terug op krachten te komen bij een goed avondmaal, waarna er ook nog een kleine wandeling en een stretchingsessie op het programma stond, langs de oever van het meer, om de verstijfde spieren, door de reis, wat los te maken. Dit was meteen ook een goede gelegenheid om ook met andere delegaties kennis te maken die eveneens reeds waren aangekomen. « We hebben reeds de kans gehad om meerdere atleten van andere landen te ontmoeten. Het is echt leuk om al deze personen te zien, die allen elders uit Europa komen », aldus Gilles Rouyet (atletiek).  

Eerste training om de piste

Dinsdag 28 juni was voor onze atleten de eerste mogelijkheid om hun eerste stapjes te zetten op de atletiekpiste en in de wedstrijdzalen. Selma, Gilles en Chloé trokken hun loopschoenen aan en konden al enkele rondjes op de piste afwerken, terwijl Hamza en zijn coach richting de omnisportzaal trokken om er hun eerste balletje te slaan in de tafeltennis-wedstrijdhal.

Ook in Helsinki verliep ondertussen alles naar wens: « We zijn goed aangekomen in Helsinki en ik popel om aan mijn wedstrijden te beginnen », verklaarde Tatyana Lebrun. « De eerste trainingen stellen mij in staat om te kijken wat mijn gevoel in het water is en me voor te bereiden op de wedstrijden waaraan ik zal deelnemen ».

Na een verfrissende duik in het meer voor enkele delegatieleden, kregen alle atleten de kans om deel te nemen aan een mediatraining, met enkele belangrijke tips & tricks om op de vragen van journalisten te kunnen antwoorden. Als jonge atleet zijn deze kleine oefeningen zeker nuttig naar toekomstige interviews toe.

Workshop rond een zuivere sport en classificatie

Op woensdag 29 juni werden de training aan een goed tempo verdergezet en stilaan raken de atleten gewend aan de hoge temperaturen ter plaatse. Na de ochtendsessie en een stevig middagmaal voor iedereen, was het tijd om een belangrijk item aan te kaarten binnen de sportieve carrière van elke atleet: de anti-dopingregels om een zuivere en eerlijke sport te kunnen garanderen

« Het was een interessante workshop en de hoofdboodschap was duidelijk: Neem geen doping », getuigde Hamza Taleb (tafeltennis). « Er werd ons uitgelegd wat onze taken zijn en waarop we moeten letten. Vervolgens kregen we een demonstratie van de verschillende stappen die we als atleet moeten doorlopen, vanaf de keuze van de atleet, tot het einde van de wedstrijd waar de stalen worden afgenomen. Dit was duidelijk heel interessant voor iedereen », vervolgde hij.

De drie atleten die onze driekleur vertegenwoordigen in atletiek moesten zich daarna aanmelden voor hun classificatie om op die manier te kunnen meestrijden op internationaal niveau.

Morgenavond neemt de delegatie deel aan de openingsceremonie van deze EPYG 2022 en vervolgens kan de competitie echt van start gaan.