Dag 7 - Historische dag voor België met vijf medailles

Gepost op 31 Aug. 2021

De zevende dag op de Paralympische Spelen in Tokyo was er eentje voor in de geschiedenisboeken. Ons land won namelijk vijf medailles op één dag, dat hebben we in de moderne geschiedenis van de Spelen - sinds de internationale professionalisering van de paralympische topsport - nog niet meegemaakt. Bovendien staat de medailleteller op 12 stuks, waarmee de doelstelling van 10 medailles is behaald en we zelfs al beter doen dan ons succes van Rio 2016. Daar waren we nog goed voor 11 medailles. België staat momenteel 21e op de medailleranking op 163 deelnemende landen.

11:30 - De Belgian Bulls, onze nationale goalbalploeg bij de heren, is uitgeschakeld. Ze verloren hun kwartfinale met 4-7 van Litouwen, de regerende Paralympisch kampioen. Aan de rust leidden ze al met 6-2. De Belgen leken even terug te komen na de rust, maar ze konden toch te weinig een vuist maken tegen een erg sterk spelende ploeg, zowel in aanval als verdediging. De Bulls behaalden wel hun doelstelling (kwartfinales), maar toch hadden ze door de goede poulewedstrijden en hun eerste plaats in die poule stiekem op meer gehoopt.

11:00 - Het regent echt medailles in Tokyo. Tim Celen reed zonet op zijn driewieler naar brons in zijn tijdrit. Celen kwam na één ronde door als zesde, maar schakelde een versnelling groter in de tweede toer. Na een waanzinnig sterke krachttoer pakte hij het brons in 30:44.21. Toen al zijn concurrenten binnen waren en hij het nieuws vernam, sprong de jonge Limburger een barst in het afsfalt van de Fuji Speedway track. Hij wist met zijn vreugde geen blijf. "Dit is ongelooflijk. Ik moet het normaal vooral hebben van de wegrit op donderdag, maar dat ik hier iedereen van de T2-klasse (Tim nam deel in een factored event waarin de uitslagen van T1 met een factor gecorrigeerd worden, de eerste twee waren T1-renners) achter mij laat en brons win, dat is geweldig!"

De Chinees Chen en de Italiaan Farroni behaalden goud en zilver.

8:50 - Griet Hoet en haar pilote Anneleen Monsieur zijn zevende en voorlaatste geëindigd in de tijdrit voor tandems. Niet het resultaat waarop ze gehoopt hadden. «Ik reed niet goed bergop vandaag», zegt Griet. «Ik was deze week nog te veel bezig met die spijtige vierde plaats in de achtervolging op de piste. Nu ga ik de knop wel omdraaien. Ik wil genieten van de wegrit en hopelijk komt het tot een sprint, wie weet.»

8:20 - Diederick Schelfhout zette in de klasse MC3 de twaalfe tijd neer. Hij was de eerste Belg die in actie kwam tijdens de namiddagsessies op de Fuji Speedway. De Erembodegemnaar had geen specifieke verwachtingen voor deze wedstrijd. « Zo’n lastige tijdrit is minder mijn ding. De concurrentie wordt daar ook alsmaar groter. Ik kijk ernaar uit om hier de wegrit te rijden, dat zal leuker zijn. » In de wegrit komt hij samen met Ewoud Vromant in actie, want de klassen C1 tot C3 rijden samen. Misschien kunnen beide kamergenoten, "de Rudy’s", elkaar helpen?

4:50 – Handbikester Laurence VandeVyver (WH3) zette de achtste tijd neer in haar tijdrit, die door de Duitse Annika Zeyen gewonnen werd. “Top acht was mijn doel en ik ben erin geslaagd dat te behalen. Ik denk dat ik daarmee op mijn plaats sta. Dit is geweldig voor mijn motivatie. Ik heb nog veel progressiemarge. Dat ik hier mag deelnemen is gewoon al fantastisch. Later deze week ga ik ook nog eens alles geven in de teamrelay.”

4:19 - Maxime Hordies (MH1) heeft brons behaald in de tijdrit. De Zuid-Afrikaan Nicolas Du Preez was de winnaar in zijn categorie. “Ik ben erg fier op mijn paralympische medaille”, zegt Maxime. “Gisterenavond werd ik wat ziek dus ik voelde mij vandaag niet top. Maar ik ben toch blij met het resultaat.Medaille nummer 11 is binnen voor België! 

4:17 Piotr Van Montagu werd met slechts één punt verschil uitgeschakeld in de achtste finales van het boogschieten (compound). Hij werd verslagen door de nummer twee van de wereld, Rameza Biabani: 142-143. Een erg bemoedigend resultaat met oog op de toekomst. “Ik ben al bij al tevreden over mijn wedstrijd. Bij de eerste pijl beefde ik voor dood door de stress, dat had impact om mijn score. Daarna begon ik goed te schieten en kon ik mijn achterstand inhalen. Ik was er dicht bij. Ik ben fier en heb mezelf overtroffen. Ik verlies hier met een puntje, maar ben erg tevreden over mijn eerste Paralympische Spelen. Nu ga ik hard blijven werken richting de wereldkampioenschappen die in 2022 in Dubaï zullen plaatsvinden.”

3:44 - Jean-François Deberg (MH3) werd zevende in de tijdrit (MH3) in een tijd van 45:11.66. “Tijdrijden is niet mijn specialiteit. Er zijn andere handbikers die beter zijn in dit nummer. Morgen is er de wegwedstrijd en dat is meer mijn ding, want er zijn meer intervallen.”

10:19 – Nummer 9 én 10! Niet geheel onverwacht hebben Peter Genyn en Roger Habsch ons land twee nieuwe medailles bezorgd. In de 200m T51 eindigden ze respectievelijk op de 2e en 3e stek. Titelverdediger Peter Genyn en zijn grootste concurrent Toni Piispanen maakten snel duidelijk dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie de titel op zak zou steken. Uiteindelijk bleek de Fin iets sterker. In hun zog pakte Roger Habsch een mooie bronzen plak.

Genyn na zijn race: “Ik ben een beetje ontgoocheld, want ik kwam voor goud. Ik wist dat het heel nipt zou zijn tussen Toni, Roger en mij, en dat de overwinning zou gaan naar degene die de beste dag had. Ik had sneller moeten zijn, heb een foutje gemaakt en mijn topsnelheid was niet hoog genoeg. Maar op dit niveau moet alles gewoon juist zijn. Nu moet ik dit even laten bezinken, even herladen en proberen vrijdag revanche te nemen op de 100m. Toni klopte me de afgelopen twee maal wel, maar ik ben daar nog steeds wereldrecordhouder, en ben niet van plan deze zonder slag of stoot af te geven.” 

Habsch: “Ik voelde me erg goed tijdens de wedstrijd, ook al was mijn traject niet perfect. Ik denk dat ik tevreden mag zijn met mijn derde plaats. Ik had een goede voorbereiding hier in Tokyo, ondanks de temperatuur en zeker na het nieuws dat ik opnieuw in de klasse T51 zou kunnen deelnemen. Dat nieuws gaf mij een boost. Ik ga me nu vol voorbereiden voor de 100 meter en blijf sereen, kalm en geconcentreerd. Hopelijk doe ik het dan even goed of zelfs beter dan vandaag."

01:56Ewoud Vromant heeft meteen het goede voorbeeld gegeven door de zilveren medaille te veroveren in de tijdrit klasse C2. Hij moest enkel de Australiër Darren Hicks voorlaten. « Het is al een zeer emotionele en frustrerende week geweest voor mij, met een gevoel van machteloosheid (Ewoud werd gediskwalificeerd in de individuele achtervolging op de piste, nadat hij het wereldrecord had geboken, nvdr). Maar ik heb me snel kunnen focussen op deze tijdrit en heb me goed voorbereid. Ik wist dat het moeilijk zou worden, want het parcours was zwaar en en heuvelig. Ik weeg 82kg voor 1m92, en ik stond tegenover een aantal voormalige wereldkampioenen. Ik heb nooit eerder met zoveel enthousiasme aan de start gestaan in een tijdrit. Tweemaal had ik problemen met mijn ketting, maar ik ben rustig kunnen blijven en ben alles blijven geven. Ik ben gekomen voor een medaille. Het liefst was het een gouden geweest, maar zilver is uiteraard fantastisch. Het doet me deugd, ook al zullen de gebeurtenissen van vorige week altijd pijnlijk blijven. Maar de medaille maakt veel goed, want ik heb de laatste twee jaar alles laten vallen om hier te presteren. » Dit is medaille nummer acht voor België!