Dag 6 - Para-equestrian

Gepost op 12 Sep. 2016

De Belgische amazones maakten maandag hun debuut op de Paralympische Spelen in Rio. De team test was hun eerste proef in de dressuur. 

Michèle George kon zich geen betere start van haar paralympisch toernooi wensen. De amazone en haar paard FBW Rainman wonnen de Team Test in de Grade IV. FBW Rainman en Michèle George leverden een topprestatie. Sierlijkheid en harmonie tussen amazone en paard dropen ervan af. Met een percentage van 75.286 was Michèle dan ook super tevreden. “Onvoorstelbaar”, zegt ze. “Het is de eerste keer dat ik de Team Test win. Ik ben perfectionistisch, maar mijn paard heeft het super goed gedaan. Ik geef hem 99,9 op 100.” De team test is de eerste van twee opgelegde proeven. Het is geen medaille-event op zich, maar is samen met de individuele proef bepalend voor het teamkampioenschap en voor de eventuele deelname aan de finale. Onze Belgische medaillehoop in Para-equestrian tankte heel wat vertrouwen met oog op wat komt. De Britse Wells en Nederlandse Hosmar volgen op plaatsen 2 (74.405) en 3 (72.381).

Ciska Vermeulen kwam in actie in dezelfde Grade. En ook zij kon de verwachtingen helemaal waarmaken. Ze behaalde een score van 69.476% en staat vijfde. "Daar ben ik erg tevreden mee. Ik reed foutloos, dat was het belangrijkste. De expressie kon misschien nog beter, maar nu was de uitvoering het belangrijkste." De amazone uit Lokeren wil woensdag op de individuele proef nog een tikkeltje beter doen. Als ze bij de top zeven eindigt met haar gemiddelde van de team test en de individuele proef, dan mag ze ook starten aan de freestyle. Daarmee zou ze haar beoogde doel bereiken. 

Tot slot was het ook de beurt aan Eveline Van Looveren en haar paard Exelent. Eveline heeft hemiplegie en komt uit in de Grade Ia. Ze werd achttiende en kreeg een score van 68.174%. Ze is tevreden. "Ik hoop individueel even goed te doen, maar dat valt nog af te wachten." 

Het was een bijzonder warme dag, maar de Belgische paarden werden hier erg goed op voorbereid. Ze ondervonden geen last van die prangende hitte. George: "De paarden worden regelmatig gekoeld en het inrijden gebeurt binnen."

Morgen komt Barbara Minecci als laaste in actie op de team test. Om tien uur moet zij aantreden met de andere amazones in Grade II.