Dag 3 - Wielrennen (piste)

Gepost op 09 Sep. 2016

Vrijdag begon voor de Belgen de eerste competitiedag in het baanwielrennen. Griet Hoet (B) behaalde een achtste plaats in de finale van de kilometer. Kris Bosmans en Diederick Schelfhout (C3) werden zevende en negende in de 3 kilometer individuele achtervolging.

De tandemdames Griet Hoet (B, stoker) en Anneleen Monsieur (pilote) kwamen als eerste in actie in de Rio Paralympic Velodrome op de kilometer tijdrit. Met een gemiddelde van 49,7 km/u, eindigde het duo als achste in een tijd van 1:12.402. "Dat is boven ons persoonlijk record", aldus Griet. "Ontgoocheling was dus het eerste, overheersende gevoel na de wedstrijd. Toen we vertrokken was de klem nog dicht, waardoor we een te trage eerste ronde reden. Het protocol dat we normaal volgen bij de start werd niet perfect uitgevoerd." 
Beiden zijn naar eigen zeggen in topvorm. Hun gemiste start op de kilometer weerhield de dames daarom niet om optimistisch vooruit te blikken naar zondag. Dan komen ze in actie op de 3 kilometer achtervolging. "We proberen onze start te verbeteren en mikken er op een persoonlijk record. Hopelijk is dat voldoende voor een top vijf."
Griet Hoet komt uit in de klasse B, voor renners met een visuele handicap. 

Vervolgens begon Kris Bosmans als eerste van de twee Belgen in de klasse C3 aan zijn kwalificatie op de 3 kilometer individuele achtervolging. Kris reed een erg sterke wedstrijd. Hij kreeg al snel de Zuid-Koreaan Yongsik in het vizier en had aan hem een goed mikpunt op het einde van zijn wedstrijd. Met 3:48.308 reed hij een dik persoonlijk record en behaalde hij de zevende plek. Enkel de eerste vier rijden in de finale voor de medailles.
"Dit is voor mij de bevestiging dat mijn conditie goed zit. O
p het einde kon ik nog versnellen, dus heb ik goed ingedeeld", zei de Overijsenaar. "Ik mik vooral op de wegrit en heb mij niet echt gefocust op die achtervolging. Deze week deed ik nog intervaltrainingen." Op vrijdag start Kris ook in de kilometer tijdrit, een rechtstreekse finale. 

Tot slot was het de beurt aan Diederick Schelfhout (C3) voor zijn kwalificatiewedstrijd. De Erembodegemnaar werd vlak voor de Spelen - na de schorsing van de Russen - pas geselecteerd en kende dus een erg verstoorde voorbereiding. Met een tijd van 3:55.645 en een negende plaats werd dat ook duidelijk. Hij bleef daarmee 17 seconden boven zijn persoonlijk record. "Op drie weken is het niet mogelijk om in vorm te zijn", verklaarde coach Remko Meeusen.
De renner zelf is teleurgesteld. Diederick: "Ik had hier liever in topconditie gestaan. De eerste helft van mijn race was goed, maar daarna ontbrak duidelijk de juiste conditie." Zaterdag komt hij in actie op de kilometer en daar hoopt hij beter te doen. Diederick werd in 2015 vice-wereldkampioen op dat nummer. Zijn grootste doel op de Spelen ligt echter op de weg: "Daar heeft België met Kris en ik een sterk blok."