Dag 11 - Haenen en Lefevre sluiten Paralympische Spelen Tokyo af voor Belgïe

Gepost op 04 Sep. 2021

Op de elfde competitiedag van de Paralympische Spelen in Tokyo kwamen Gitte Haenen en Joyce Lefevre als laatste Belgische atleten in actie. Haenen liep op de 100 meter sprint (T63) in een tijd van 16.70 naar de zesde plaats in de tweede heat en miste zo de finale. Joyce Lefevre (T34) reed in haar 800 meter finale naar een zevende plaats in 2:24.96.

4:08 - Gitte Haenen was de laatste Belg die in actie kwam op de Paralympische Spelen in Tokyo. Zij wou iets goedmaken na het verspringen van eergisteren. Gitte startte trager dan de rest, omwille van haar recente rugblessure maakte ze geen gebruik van de startblokken, en kwam tijdens de wedstrijd nog wat dichter. De kloof was echter te groot en zo eindigde ze zesde en laatste in haar heat in een tijd van 16.70, niet voldoende om door te stoten naar de finale. "Ik was niet goed mee van bij de start, omdat ik niet normaal kon starten. Het gat dichten dat lukte me daarna niet meer", zegt Haenen. "De vorige Spelen zat ik nog in mijn revalidatie en nu sta ik hier. Ik mag trots zijn op die periode met EK- en WK-medailles. De tegenslagen bleven dit jaar niet uit, maar ik wou niet opgeven en wou op korte tijd fit geraken, maar vandaag klopte niet alles. Ik ben het team enorm dankbaar dat ik de kans toch gekregen heb. Ik moet nog zien wat ik doe in de toekomst en mijn mogelijkheden bekijken. Ik heb niet het gevoel dat ik al heb kunnen tonen wat ik waard ben."

2:46 - Joyce Lefevre heeft haar Paralympische Spelen in Tokyo afgesloten met een zevende plaats op de 800 meter (klasse T34). De atlete uit Deurne startte snel en kon even aanpikken met de groep, maar in de tweede ronde moest ze haar tegenstanders laten gaan. "Ik kijk terug op Tokyo met gemengde gevoelens", zegt Lefevre in de mixed zone. "Ik kwam vooral voor de 100 meter, maar dat viel tegen en toen wou ik nog het beste maken van de 800 meter. Vandaag ben ik mezelf wat tegengekomen en heb ik niet zo goed ingedeeld."

Lefevre bedankt het hele team voor de ondersteuning tijdens de Spelen: "Dankzij hun steun heb ik me toch wat kunnen opladen. Zonder hen was ik misschien niet gestart."

Hoe zit Joyce de toekomst? "Ik moet vooral naar de leerpunten kijken en ga mij daarop focussen. Ik zit nog niet op mijn limiet en wil mij bewijzen. Ik ben ook bezig met Parijs en wil dit goedmaken. Derde keer goed keer dan."