Dag 10 - Goud voor Genyn, brons voor Habsch

Gepost op 03 Sep. 2021

Op de tiende competitiedag van de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Peter Genyn goud behaald op de 100 meter rolstoelsprint (T51) in een Paralympisch record (20.33). Roger Habsch pakte de mooie bronzen medaille in dezelfde wedstrijd in een tijd van 20.76. De Branbançonne klonk luid in het Olympic Stadium in Tokyo. Eerder op de dag moesten de tandemdames Griet Hoet (slechtziend) en Anneleen Monsieur (pilote) opgeven in de wegrit.  

15:30 - Atleet Peter Genyn heeft op de Paralympische Spelen in Tokyo de gouden medaille behaald op de 100 meter rolstoelsprint (klasse T51). Hij verlengt zijn titel van in Rio in een paralympisch record: 20.33. Roger Habsch pakte de bronzen medaille in dezelfde race in een tijd van 20.76. Wat een fantastische avond voor België! 

Peter: «Ik ben enorm opgelucht. Ik droomde ervan om opnieuw de gouden medaille te veroveren. Ik wist dat ik snel zou vertrekken. De kansen waren fifty-fifty. Ik wist dat Toni in bloedvorm was en ik onderschatte ook Roger niet. De overwinning doet veel met mij en brengt veel emoties naar boven. Ik moest de tranen even de vrije loop laten na mijn wedstrijd. Het uistel van de Spelen was moeilijk voor mij, maar dit maakt alles goed. Het is nog drie jaar tot Parijs, dus ik ga zeker door tot dan.»

Roger: «Ik ben tevreden met mijn medaille, maar anderzijds ook een beetje teleurgesteld over het verloop van de wedstrijd want ik maakte technische vouten. Ik wist dat zilver of goud hier ook haalbaar waren, want mijn tijden waren supergoed op training. De laatste maanden kende ik een moeilijke voorbereiding, maar twee bronzen medailles op mijn eerste Spelen, daar kan ik enkel tevreden mee zijn. Ik mis nog wat ervaring ten aanzien van Peter en de Fin Piispanen, want zij zijn al lang bezig, maar ik ben nieuw in deze discipline. De volgende zullen voor mij zijn (lacht). Ik ga vol voor de eerste plaats op het WK in 2022 en de Paralympische Spelen in Parijs 2024.»

De medailleteller van België staat op 15 : 4 goud, 3 zilver, 8 brons.

Wat een geweldige avond! 

8u45 - De tandemdames Griet Hoet (B) en Anneleen Monsieur (piloot) stonden aan de start van hun wegwedstrijd op de Paralympische Spelen in Tokyo. De dames hadden het moeilijk op het lastige klimparcours en in de derde ronde kwamen ze dan ook nog eens ten val bij de passage aan de pitstops. Ze gleden in een bocht weg op geschilderd afsfalt dat er nat bijlag. De dames probeerden nog even om terug in de wedstrijd te komen, maar stapten uiteindelijk toch af. "Dit parcours is echt niet ons ding. Toen we vielen, dan voelde ik mij niet meer veilig op de fiets. Er liggen overal riooldeksels en die zijn superglad. We zaten ver achter en het had weinig zin om nog door te rijden", zegt Griet Hoet, die meteen ook tevreden terugblikt op de afgelopen twee weken. "We pakken een paralympische medaille op de kilometer en rijden in de achtervolging een stevig persoonlijk record. Daar mogen we trots op zijn."