Celen en Hordies pakken wereldtitel op de weg

Gepost op 13 Aug. 2022

Op de derde dag van het WK Para-cycling in Baie-comeau hebben Tim Celen (MT2) en Maxime Hordies (MH1) goud behaald in de wegritten. Tim klopte de Amerikaan Dennis Conners (2) en de Duitser Maximilian Jäger (3) in de sprint. Hij verlengt daarmee zijn titel. Hordies was sneller dan de Italiaan Cornegliani en is ook voor de tweede keer wereldkampioen op de weg. Jonas Van de Steene (MH4) werd negende na een sterke race.
 
De 24-jarige Tim Celen beleefde al een fantastisch jaar, en vandaag zette hij de kers op de taart: hij kroonde zich tot wereldkampioen op de weg na een machtige sprint. Celen controleerde de hele wedstrijd en maakte op de klimmetjes de koers hard. Steevast nam hij daar de leiding en deed hij zijn concurrenten pijn. In de laatste rechte lijn kwam het aan op een sprint met vier. Celen hield zijn naaste belager Conners (USA) af. Celen was de titelverdediger in de wegrit. Het is de tweede wereldtitel voor Tim op dit WK, want ook in de tijdrit was hij reeds de beste.

“Voor dit scenario zou iedereen natuurlijk tekenen”, zegt Tim. “Het is te schitterend voor woorden. Ik was goed, maar je moet het nog altijd doen. Ik ben blij dat ik mijn wereldtitel kon verlengen. Ik dacht dat 2021 overtreffen moeilijk zou worden, maar ik denk dat ik het nu toch gedaan heb. Het zal pas morgen doordringen waarschijnlijk.”

De handbiker Maxime Hordies van sportclub Rolling Lions was de eerste die zijn wegrit moest rijden van alle aanwezige Belgen en hij werkte maanden toe naar deze race. Hordies reed een beresterke wedstrijd. Op de klimmetjes probeerde de Italiaan onze landgenoot te lossen, maar die gaf geen krimp. Hordies won de sprint voor de wereldtitel in de H1-wegrit.

«Het is ongelooflijk, ik leef momenteel nog op een wolk. Er gaat veel door mij heen. Het was een super goed seizoen, beter dan ik kon dromen», zegt Hordies. «De Italiaan en ik konden de Zuid-Afrikaan al vrij snel lossen. Op de klimmetjes kon ik hem goed volgen. Ik was goed en stond in brand. In de laatste rechte lijn begon ik mijn sprint op 300 meter van de finish. Geweldig ! » 

Het is de tweede wereldtitel voor Maxime Hordies. In 2019 won hij ook de wegrit in Emmen (Nederland). 

In de MH4-wegrit reed Jonas Van de Steene naar een negende plaats. Op de klimmetjes moest Jonas zijn concurrenten laten gaan, maar zijn wattages logen er niet om. Van de Steene reed meer dan vijftig kilometer alleen in de achtervolging en mag terugblikken op een sterke koers.

Paralympic Team Belgium is bezig aan een geweldig WK. Na drie dagen staat de medailleteller op zeven stuks, waaronder vier wereldtitels. Het is nu al een ongezien wereldkampioenschap wielrennen voor ons land. Op zondag rijden Koen Heuvinck (C1), Ewoud Vromant (C2), Louis Clincke (C4) en de herentandem Milan Thomas (B)/Jonas Goeman hun wegrit.

Volg de livestream en prestaties van de Belgen op paralympic.be