Celen en Hordies bezorgen België eerste medailles in tijdrijden

Gepost op 09 Aug. 2023

Op het wereldkampioenschap G-wielrennen in Schotland behaalden Tim Celen en Maxime Hordies een medaille in het tijdrijden. Celen knalde op zijn driewieler (klasse MT2) naar zilver in de openingstijdrit, even later deed handbiker Hordies hetzelfde in de klasse MH1. De wedstrijddag is halfweg, straks komen er nog handbikers in actie.

Tim Celen kwam als laatste aan de start in de MT2-categorie, want hij verdedigde zijn wereldtitel in Dumfries. Bij de eerste tussentijd was hij twaalf seconden trager dan de Duitser Maximillian Jäger. Celen vocht nog terug, maar schoot aan de finish zes seconden tekort. De Brit Felix Barrow werd derde. 

“Het is wat dubbel, want ik wou graag opnieuw wereldkampioen worden. Er was vandaag gewoon één iemand sterker en dan moet ik daar vrede mee nemen”, zegt Tim Celen. De renner uit Ham kwam in het tweede deel van de wedstrijd nog sterk terug op de Duitser, maar kwam zes seconden tekort. “In principe kom ik beter uit de voeten op lange tijdritten, omdat ik minder terugval heb. Maar goed, het parcours is voor iedereen hetzelfde.”

Celen blikt optimistisch vooruit naar de wegrit van vrijdag en wil daar zijn titel wél proberen te verlengen. “Op basis van mijn waarden concludeer ik dat ik een goede tijdrit reed. We gaan vrijdag gewoon koersen en we zien wel wat het dan wordt.”

Ook Hordies wordt vicewereldkampioen

Maxime Hordies knalde even later ook naar zilver in voor hem perfecte omstandigheden: geen regen en een aangename temperatuur. “De armen waren aanwezig en ik eindig hier voor mijn eeuwige rivaal, de Italiaan Cornegliani. Dat is mooi”, zegt Hordies. “De Zuid-Afrikaan (Pieter Du Preez, nvdr) was hier ook en hij was vandaag de beste.”

Hordies kijkt met vertrouwen uit naar de wegrit van vrijdag. “Ik heb een super tijdrit gereden en het scheelde niet veel, dus ja, ik ben gefocust en heb daar mijn doel voor ogen.”

De handbikers Jonas Van de Steene (5e plaats in klasse MH4), Marvin Odent (7e plaats in MH3) en Jean-François Deberg (10e plaats in MH3) bewezen dat ze in supervorm zijn met geweldige chrono's. Benieuwd wat zij vrijdag uitsteken in de wegritten!

De tijdritten en wegritten van de renners met een beperking worden in Dumfries georganiseerd, op anderhalf uur rijden van Glasgow.

De medailleteller voor Paralympic Team Belgium op de wereldkampioenschappen staat op drie stuks, als je het G-baanwielrennen meetelt.