Barbara Minneci is laureate Trofee Victor Boin 2019

Gepost op 18 Dec. 2019

De jury van de Nationale Trofee Victor Boin besliste gisteravond dat paralympisch ruiter Barbara Minneci en haar club Quadrille vzw op 22 januari aanstaande de trofee in ontvangst zullen mogen nemen.
 
De trofee, die een atleet in zijn/haar carrière slechts éénmaal kan winnen, werd in 1974 voor het eerst uitgereikt en beloont elk jaar een paralympische atleet voor zijn/haar prestaties van het afgelopen jaar en/of voor zijn/haar carrière en rol binnen de paralympische beweging. De trofee draagt de naam van ex-voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité Victor Boin, die de eerste voorzitter en mede-stichter was van het Belgian Paralympic Committee.
 
De uitreiking van de Nationale Trofee Victor Boin wordt beheerd door het Sportimonium, nationaal sport- & olympisch museum. Zij beschikken onder meer over de Preservation Hall Victor Boin, waar 30.000 collectiestukken uit de Belgische sportgeschiedenis worden bewaard.
 
Een lange carrière op het hoogste niveau

Barbara Minneci is al jaren een belangrijke naam binnen de Paralympische beweging. Ze deed reeds aan competitie vooraleer ze op 25-jarige leeftijd, tijdens haar studies architectuur, getroffen werd door kanker. Na tien moeilijke jaren vol operaties en hervalmomenten, vond ze stilaan het plezier van de paardensport terug. Wegens een verlamming aan het linkerbeen, rijdt Barbara Minneci vanaf dat moment echter te paard in de amazonehouding (twee benen langs dezelfde kant). Ze beoefent het paradressuur, de enige discipline op het programma van de Paralympische Spelen.

Ze vindt opnieuw de weg naar de competitie en staat in de jaren 2000 steevast op de nationale topsporterslijst.
Op het EK 2009 in Kristiansand (Zweden) verovert ze een 5e plaats in de individuele proef, waarna ze zich met haar paard Barilla ook plaatst voor de Paralympische Spelen van Londen 2012. Met het Belgische team wordt ze daar 5e, onder meer dankzij een mooie 5e plaats van Minneci in de team test. In de vrije kür op muziek eindigt ze 6e. Haar persoonlijkheid en positieve attitude maken van haar een onmisbaar element in het team.
De carrière van Barbara Minneci blijft er lang één van ‘net niet’, met onder meer een vierde plek op het EK 2015. Ze plaatst zich wel opnieuw voor de Paralympische Spelen van Rio 2016, waar ze weer 5e wordt met het team.
 
2019 : loon naar werken

Barbara Minneci, intussen 50 jaar oud en wonende te Strombeek-Bever, is nog lang niet van plan de dressuur vaarwel te zeggen. Na Rio 2016 neemt ze afscheid van Barilla en vormt ze een nieuw duo met Stuart. De tandem neemt even de tijd om door te breken, maar in 2019 bereikt Barbara het hoogtepunt in haar carrière. Het duo behaalt steevast het podium van de belangrijke CPEDI***-competities (het hoogste niveau na WK’s/EK’s).
Op het EK in Rotterdam zet Minneci de kers op de taart en behaalt ze Europees brons in zowel de individuele proef als de vrije kür op muziek.
 
Denis Jaeken, voorzitter van de jury en oud-voorzitter van het Belgian Paralympic Committee :
 
Ik ben verheugd deze trofee te mogen overhandigen aan Barbara Minneci, die een belangrijke ambassadrice is van de Paralympische beweging in ons land. Haar topsportcarrière is niet enkel opvallend omwille van de duur ervan, maar is tevens een bewijs van haar constante wil om te blijven verbeteren. Het beste bewijs ervan is natuurlijk dat mooie jaar 2019, dat voor haar een absoluut hoogtepunt is geweest in haar carrière omwille van die Europese medailles. Met de Spelen van Tokyo in het voorzicht kan ze uiteraard reeds zeer tevreden terugblikken op haar geleverde prestaties.
 
Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en vice-voorzitter van de Nationale Trofee Victor Boin :

De carrière van Barbara Minneci is er één om in te kaderen, maar haar persoonlijkheid is des te meer geweldig. Barbara is een zeer onzelfzuchtig persoon die altijd opkomt voor anderen. Het is nog maar de tweede maal dat deze Trofee wordt uitgereikt aan een atleet uit de paardensport, en bovendien doet het me extra plezier dat opnieuw een vrouw de trofee in ontvangst mag nemen. Hopelijk betekent dit opnieuw een boost voor de vrouwelijke g-sporters in ons land.