« Eindelijk weer vertrokken ! » - Eerste individuele selectie voor de Paralympische Spelen van Tokyo bekend

Gepost op 27 mei. 2020

Boccia-speler Francis Rombouts werd door het Belgian Paralympic Committee (BPC) officieel geselecteerd voor de Paralympische Spelen van Tokyo. Met Rombouts is de allereerste naam van het team voor Tokyo gekend. « Dit nieuws maakt ons, in deze moeilijke tijden, ontzettend gelukkig. Het is een mooi signaal dat de trein eindelijk weer vertrokken is richting de Spelen van Tokyo in 2021 ! », aldus Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee.
 
De selectieprocedure van het Belgian Paralympic Committee werd door de coronacrisis ernstig verstoord. « De selectiecriteria worden sport per sport herbekeken, meer bepaald in functie van de internationaal opgelegde criteria die momenteel door het International Paralympic Committee (IPC) worden geherevalueerd », licht Olek Kazimirowski, delegatieleider voor Tokyo, toe. « In het geval van de sport boccia bevestigde het IPC dat de criteria, gebaseerd op de wereldranking van 31 december 2019, behouden blijven. Op basis van deze ranking kreeg ons land een slot (plaats) toegewezen voor Francis Rombouts en deze werd, na een positief advies van de selectiecommissie, aan Francis toegekend door de raad van bestuur van BPC. »

« Ook al zullen er, door deze ongeziene situatie, nog lange tijd onzekerheden bestaan rondom de Spelen, blijven we volop geconcentreerd verderwerken richting dit prachtige doel, met onze atleten », zegt Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee. « De Spelen zijn een feest voor de wereldwijde Paralympische beweging, maar zijn voor de atleten en omkadering vooral ook het resultaat van jarenlange inspanningen. Door deze eerste naam van het ‘Tokyo 2020 Paralympic Team Belgium’ te kunnen aankondigen, kunnen we zeggen dat de trein eindelijk weer vertrokken is ! We hopen dat het de start is van een terugkeer naar het normale. »

Francis Rombouts werd geboren met een hersenverlamming (cerebraly palsy) en komt uit in de BC2-klasse in het boccia. De Vlaamse atleet van Parantee-Psylos (club : Spinnaker) is bezig aan de tweede helft van zijn topsportcarrière. Begin jaren 2000 kende hij zijn eerste internationale hoogtepunten, met onder meer een zilveren medaille op het EK 2005. Gedurende een tiental jaren zette hij zijn topsportcarrière ‘on hold’, maar hij kwam in 2017 uiteindelijk terug op internationaal competitieniveau. Sindsdien legde hij een mooi parcours af, met onder meer een titel op de Regional Open 2019 in Zagreb.
Francis werd geboren in India en op de leeftijd van achttien maanden geadopteerd door zijn Belgische ouders. Hij woont nu in Tielen.
Voor de 36-jarige worden de Paralympische Spelen van Tokyo zijn debuut op het allerhoogste niveau.
 
Boccia is een Paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Meer info hier.
 
Ter herinnering : het nationale herenteam goalball (voor blinden en slechtzienden) is reeds geselecteerd voor de Spelen van Tokyo. De 6 namen van het team zullen echter pas kort voor de Spelen gekend zijn. Ook werd een slot ontvangen en aanvaard voor een team van 4 ruiters in het para-equestrian (para-dressuur). De individuele selecties in deze sport gebeuren echter op basis van individuele prestaties, binnen een nog vast te leggen nieuwe timing.