Vier clusters

ROCOG, het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen van Rio 2016, verdeelde de sporten over 4 grote clusters in Rio de Janeiro. Klik even op deze afbeelding voor alle details.

Barra da Tijuca

De ‘Barra Zone’, vormde het hart van de Spelen. In deze zone werd het Barra Olympic Park opgetrokken waarin 13 van de 23 Paralympische sporten werden georganiseerd.

Maracanã

Deze zone was uiteraard gekend omwille van het wereldberoemde gelijknamige voetbalstadion, waar de openings- en sluitingsceremonies van de Olympische en Paralympische Spelen plaatsvonden.

Het Olympisch stadion, waar Peter Genyn en Marieke Vervoort samen 4 medailles veroverden, bevond zich opvallend genoeg niet in het Olympic Park, wat intussen vrij traditioneel was geworden voor de Spelen. 

Copacabana

Copacabana is ongetwijfeld de meest bekende zone in Rio de Janeiro. Gekend om haar 4km lange halvemaanvormige strand vormt ze het spirituele en sportieve hart van de stad. Een geweldige locatie dus voor de marathonlopers en paratriatleten die er tijdens de Paralympische spelen in actie kwamen.

Wat verderop, in Maria de Glória, kwamen de zeilers in actie. Iets meer landinwaarts vinden we dan weer het prachtige Lagoa Rodrigo de Freitas, een oogverblindend meer aan de voet van het grote Christusbeeld, die de thuishaven was van het roeien en kajak.

Deodoro

Het Deodoro Olympic Park ontving tijdens de Paralympische Spelen vier sporten, tijdens de Olympische Spelen maar liefst 11. Deze zone was bijzonder belangrijk voor de Belgische ruiters, die als team een vijfde plaats haalden in Rio. Michèle George veroverde daarenboven 2 medailles voor ons land.

Ontdek meer over de nalatenschap van deze Spelen op de pagina 'Legacy'.