World Team Cup: België naar halve finale

Gepost op 31 mei. 2018

België sloot zijn laatste groepswedstrijd winnend af tegen Oostenrijk. Met drie overwinningen bekronen ze zich tot groepswinnaar. In de halve finale wacht Engeland.

De World Team Cup, het equivalent van de Davis Cup voor rolstoeltennissers, vindt van 28 mei tot 3 juni plaats in Apeldoorn (Nederland). België werkte zijn drie groepswedstrijden af in groep 4. 

Na de prachtige triomf tegen de Verenigde Staten (lees hier meer) volgde voor de Belgen een ontmoeting met Argentinië, die te duchten tegenstander Fernandez (ITF 2) in de rangen heeft.
Jef Vandorpe opende dinsdagnamiddag tegen Ledesma (ITF 17). Onze 17-jarige landgenoot was ongenaakbaar in de eerste set: 6-0. Wegens een zwaar onweer werd de match stilgelegd. Op woensdag kon Jef Vandorpe zijn wedstrijd verderzetten en ging hij door op zijn elan van daags ervoor. 
De tweede set ging, met breaks en tegenbreaks, gelijk op. Het werd uiteindelijk 7-5 in  het voordeel van Vandorpe.
Joachim Gérard (ITF 9) trof met Fernandez de op één na beste speler ter wereld. De Argentijnse gravelspecialist, die vorig jaar de zege pakte op Roland Garros, speelde ook nu een grootse partij. De Belg had het enorm lastig, omdat de tegenstander elke bal terughaalde en weinig technische fouten maakte.

In het beslissende dubbelspel startte het duo Gérard-Vandorpe met volle inzet. Een hard bevochten, eerste set werd met 6-4 gewonnen door het Belgisch tweetal. De twee Belgen walsten erna door de tweede set: 6-0 

Eindscore: 2-1 winst voor België!

Met deze belangrijke overwinning op zak nemen Jef Vandorpe en Joachim Gérard het vandaag op tegen de Oostenrijkse ploeg.  Op papier zijn de Belgen favoriet tegen spelers als Lagmann (ITF 30)  en Legner (ITF 26), maar elke ploeg weet dat dat niets wil zeggen in de World Team Cup. In hun drie ontmoetingen gaven onze landgenoten geen enkele set af!

Met deze laatste overwinning mag België zich groepswinnaar noemen en zich klaar houden voor de halve finale.

Marc Grandjean, nationale coach: "Ik ben zeer tevreden over de ploeg. In de groepsfase hebben ze ruimschoots hun taken volbracht. Met tegenstanders Heywett (ITF 1) en Reid (ITF5) in het Engels team staan we voor een zeer moeilijke taak, daarin moeten we eerlijk zijn. Desondanks ga ik aan mijn spelers vragen om te genieten op de baan."

Er is nog geen exact tijdstip aangekondigd wanneer de Belgen hun halve finale tegen Engeland zal spelen. Initieel stond deze geprogrammeerd op vrijdag, maar wegens de regenpauzes loopt het schema van de poulewedstrijden vertraging op. Bijgevolg worden de halve finales naar zaterdag verplaatst.