WK Zwemmen eindigt met nieuwe ereplaats voor Franssen

Gepost op 08 Dec. 2017

De Belgische topzwemmers keren terug met drie bronzen medailles van de World Para Swimming Championships in Mexico-Stad. Aymeric Parmentier (verstandelijke handicap), Yannick Vandeput (verstandelijke handicap) en Céline Deleuze (hemiplegie) maakten het af op hun favoriete nummer. Michelle Franssen (verstandelijke handicap) sloot donderdag het wereldkampioenschap af met een vijfde plaats in de finale van de 100 meter vlinderslag. Vijf zwemmers namen deel aan het kampioenschap. 

Aymeric Parmentier opende de competitie door brons te pakken op de 100m schoolslag SB14 (verstandelijke handicap), zijn eerste WK-medaille! Een grote tevredenheid voor deze atleet van 22 jaar. In de finale van de 100m rugslag kwam hij ook zeer dicht van een tweede plak. Hij werd vierde, op 6 honderden van landgenoot Yannick Vandeput (zie hieronder).

Céline Deleuze (S6, hemiplegie) won bij haar WK-debuut een bronzen medaille. De zwemster deed dat op de 400 meter vrije slag. Ook voor Yannick Vandeput (S14, verstandelijke handicap) werd een droom werkelijkheid. Yannick behoort al enkele jaren tot de internationale wereldtop, maar behaalde in Mexico voor het eerst een medaille op het WK. Zijn stevige trainingsschema op de rugslag de afgelopen maanden wierp zijn vruchten af. De zwemmer van Avali is uiteraard verheugd met zijn prestatie.

Voor Michelle Franssen (S14, verstandelijke handicap) werd het WK er een met veel ereplaatsen. Zij sloot gisteren het WK af met een vijfde plaats op de 100 meter vlinderslag. De zwemster, aangesloten bij de Waterlelies (VZF), werd drie keer vierde en twee keer vijfde. Maarten Libin (SB6, dubbele bovenbeenamputatie) werd eerder deze week gediskwalificeerd op de 100 meter schoolslag.

Zes dagen lang was Mexico-Stad het decor van het grootste zwemevenement voor personen met een handicap ter wereld. De IPC World Para Swimming Championships zouden normaal in september doorgaan, maar werd naar aanleiding van de aardbeving in Mexico uitgesteld. Enkele landen lieten daarom ook verstek.