WK Para-atletiek : Gitte Haenen behaalde zilver in verspringen

Gepost op 12 Nov. 2019

Gitte Haenen heeft Paralympic Team Belgium een tweede medaille geschonken op de World Para Athletics Championships in Dubai. Haar sprong van 4m41 was goed voor de tweede plaats in het verspringen in de klasse T63 (bovenbeenamputatie).
 
Het WK Para-atletiek vindt van 7 tot 15 november plaats in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Een delegatie van elf atleten vertegenwoordigt er ons land.
 
De Vlaamse atlete Gitte Haenen (Parantee-Psylos) kwam vandaag in actie in het verspringen in de klasse T63. Na een zilveren medaille op het Europees kampioenschap in 2018, had onze landgenote logischerwijs ook hoge ambities op het WK. En die kon ze helemaal waarmaken. Gitte lag na haar tweede poging op koers voor brons, maar in haar vijfde beurt (4m40) sprong ze nog over de Japanse Tozawa. Bij haar zesde en laatste sprong zette ze de kers op de taart: 4m41. Gitte behaalde uiteindelijk de tweede plaats.
De Italiaanse Martina Caironi, wereldkampioen in 2017 en Europees kampioen in 2018 in het verspringen en de 100 meter, was afwezig in de competitie. Zij legde recent een positieve dopingtest af en mag niet deelnemen aan het WK.

Gitte was bijzonder tevreden na de wedstrijd: “Het was geen makkelijk jaar met mijn enkelbreuk maar we zijn altijd alternatief blijven trainen. Ik ben heel blij dat het resultaat er nu is”, zegt ze. “Het was een spannende wedstrijd met afstanden die voor iedereen minder ver lagen onder meer door de sterke tegenwind. Toen ik de top drie binnenkwam, wou ik echt nog over de Japanse want dat verschil was klein. Ik ben blij dat het lukte.”
 
Gitte Haenen komt woensdag 13 november opnieuw in actie op de 100 meter sprint (klasse T63), om 15u44 (Belgische tijd). En ook Peter Genyn komt morgen in actie. De winnaar van de zilveren medaille op de 100 meter rolstoelsprint in de klasse T51 (tetraplegie) op de openingsdag van het WK, staat dan aan de start van de 200 meter in de klasse T51, net als zijn landgenoot Roger Habsch. Beide heren komen om 17u50 in actie.

Raadpleeg hier het programma van de Belgen en de livestream.