WK atletiek - Nieuwe beelden bezorgen Peter Genyn alsnog goud

Gepost op 18 Jul. 2017

Peter Genyn (T51) wordt straks toch als wereldkampioen op de 400 meter gehuldigd. Er doken deze ochtend nieuwe beelden op vanuit het London Olympic Stadium. De beelden tonen klaar en duidelijk hoe de Algerijn Berrahal meerdere malen de lijn raakt tijdens de wedstrijd. Een nieuwe jury of appeal besliste daarbij in het voordeel van Genyn.
 
Peter Genyn kwam gisteren als tweede over de streep in de finale van de 400 meter sprint op de World Para Athletics Championships in klasse T51 (tetraplegie). De Algerijn Mohamed Berrahal stak hem voorbij in de laatste rechte lijn. Kort na de race werd Berrahal gediskwalificeerd omdat hij uit zijn baan zou gereden hebben. Zijn land diende protest in en dat werd aanvaard. Berrahal werd gisteravond laat dan toch uitgeroepen tot winnaar.

Tot er deze ochtend dus nieuwe beelden opdoken die voor zich spraken. Op de beelden is duidelijk te zien hoe de Algerijn meermaals zijn lijn raakt. Portugal, het land van atleet Helder Mestre, en België gingen daarmee samen opnieuw naar de jury. De beelden werden hogerop besproken en ontvankelijk verklaard. Er werd daarop een nieuwe jury of appeal samengesteld en die besliste om op basis van de beelden Mohamed Berrahal alsnog te diskwalificeren.

Peter Genyn is zo toch wereldkampioen met een tijd van 1:21.63, Edgar Cesareo Sanchez Navarro uit Mexico is tweede (1:24.10) en de Portugees Helder Mestre pakt het brons (1:25.65). De atleten worden omstreeks 16u37 gehuldigd.

De Belgische atleet liet gisteren al weten dat hij niet tevreden was over zijn tijd. Hij reageerde ontgoocheld na zijn wedstrijd, ook al bleef hij nog in het ongewisse over zijn plaats.

“Zo wil ik niet winnen”, zei hij ook kort na de finish.

Peter zag intussen echter ook de beelden. “Hij flirt in de eerste bocht constant met de lijn. Ik blijf opzettelijk langs de buitenkant van mijn baan rijden omdat je dan minder risico loopt om op of over je binnenlijn te rijden. Daardoor rijd ik op zeker en pak ik minder risico’s, maar leg ik wel meer afstand af. Als de Algerijn die risico’s wel wil nemen en zo weinig mogelijk afstand wil afleggen, dan moet hij de gevolgen ook dragen wanneer hij in de fout gaat”, aldus Peter. “Ik wil namelijk ook niet verliezen van iemand die minder dan 400 meter rijdt.”

  
Gisteren, wat vroeger op de avond kwam de atlete, Joyce Lefevre, van Parantee-Psylos van start op de 800m in klasse T34 (rolstoelsprint). De atlete uit Deinze eindigde 5e in 2:43.94.

Ook Ahmed Al Ksso, de Iraakse vluchteling die in België verblijft, kwam in actie. Als lid van het Independent Paralympic Athletes (IPA) Team nam hij deel aan de finale van de Triple Jump in klasse T47. Hij verbrak zijn persoonlijk record met 12.45 en eindigde hiermee achtste. 

Het is al de zesde WK-medaille voor een atleet van Paralympic Team Belgium dit jaar.
 
Hier vind je het volledige programma van de Belgen en de live.