WK ATLETIEK – Peter Genyn verlengt zijn wereldtitels in Londen

Gepost op 24 Jul. 2017

De voorbije tien dagen vonden in Londen de World Para Athletics Championships plaats, het WK atletiek voor Paralympiërs. België zakte met vijf atleten af naar de Engelse hoofdstad : Livia De Clerq, Peter Genyn, Gitte Haenen, Joyce Lefevre en Basile Meunier. Ook Ahmed Al Ksso, de Iraakse vluchteling die in België verblijft, nam deel.

De grootste medaillekanshebber was Peter Genyn (klasse T51 - tetraplegie). Afgelopen zomer behaalde hij twee maal goud op de Paralympische Spelen in Rio, op de 100m en 400m. In 2015, veroverde hij op diezelfde nummers eveneens twee keer een gouden medaille op de wereldkampioenschappen in Doha. Uiteraard hoopte Peter Genyn deze titels te verlengen.

In de finale van de 400m kwam Peter Genyn als tweede over de streep met 1:21.63. De Algerijn Mohemad Berrahal stak hem voorbij in de laatste rechte lijn. Kort na de race werd de winnaar echter gediskwalificeerd omdat hij in de eerste bocht zijn baan zou hebben verlaten. Zijn land ging in beroep en dat werd door de jury aanvaard. Daags nadien werd Berrahal alsnog gediskwalificeerd op basis van nieuw beeldmateriaal. Peter Genyn werd zo toch gelauwerd als wereldkampioen op de 400m.

Vervolgens verdedigde Peter Genyn op onze nationale feestdag zijn wereldtitel op de 100m. Hij moest de strijd aangaan met onder andere de Fin Piispanen en opnieuw de Algerijn Berrahal. Ondanks het feit dat hij zeer geduchte tegenstanders had bouwde hij vanaf de start een voorsprong uit. Hij kwam met meer dan een meter voorsprong in 21.10 over de streep. Tweemaal goud dus voor Peter Genyn.

Voor Gitte Haenen was het de eerste deelname aan een WK. Zondag 16 juli verscheen ze aan de start van de 100m T42 (bovenbeenamputatie) finale. Na een ongelofelijke inhaalrace, werd ze met een nieuw persoonlijk en Belgisch record (16.73) knap vierde, op slechts 5 honderdsten van het podium.

Atlete Joyce Lefevre kwam drie keer in actie tijdens deze 10 dagen. Op de openingsdag kwam ze aan de start in de rechtstreekse finale van de 100m T34. Ze eindigde op de 8e plaats met 22.12. In de 800m strandde ze op een vijfde plaats met een tijd van 2:43.94. Donderdag 20 juli was haar laatste nummer. Op de 400m eindigde ze met 1:17.13, haar beste tijd van het seizoen, 6e. Helaas werd ze gediskwalificeerd omdat ze haar baan had verlaten.

Basile Meunier trad vrijdag 14 juli aan in de tweede reeks van de 800m in klasse T38 (CP). Hij finishte op de vijfde plaats met 2:23.59, waarmee hij zich niet kon plaatsen voor de finale. Zaterdag 22 juli stond hij aan de start van de finale 1500m T38. Hij eindigde als 10e in 4:51.40, zijn beste tijd van dit seizoen.

Afgelopen zondag werden de Wereldkampioenschappen voor België afgesloten door Livia De Clerq. In de finale van het verspringen in klasse T42 eindigde ze op de zesde plaats met een sprong van 3m16.

Ahmed Al Ksso (onderarmamputatie) kwam ook drie keer in actie in klasse T47. Al Ksso is een Iraakse atleet die als vluchteling in België verblijft en deelnam aan het WK atletiek als lid van het Independent Paralympic Athletes (IPA) Team. In de reeksen van de 100m (klasse T47) eindigde hij 8e in 12.18, zijn beste tijd van het seizoen. Vervolgens verbeterde hij zijn personal best in de finale van de Triple Jump, waarmee hij op de achtste plaats eindigde. In de finale van het verspringen, tenslotte, eindigde hij 13e plaats met een sprong van 5m59.

Dankzij de 2 gouden plakken van Peter Genyn staat de medailleteller voor de atleten van het Paralympic Team Belgium nu op zeven WK-medailles in 2017.