Wielrennen – Goud en leiderstrui voor Tim Celen in Maniago

Gepost op 16 mei. 2017

De eerste wedstrijd van het UCI Para-cycling World Cup speelde zich af van 12 tot 14 mei in Maniago te Italië. Tim Celen pakte goud in de wegrit van klasse T2. Jonas Van de Steene kaapte zowel in de wegrit als in de tijdrit het brons weg (H4). Jean-François Deberg eindigde zijn wegrit als derde (H3).

Een Belgische delegatie bestaande uit 7 elite atleten (statuut BPC) maakte de verplaatsing naar Italië. Op dit internationale toneel maakten onze landgenoten een zeer sterk seizoensdebuut.
Tijdens de tijdrit van vrijdag demonstreerde Jonas Van de Steene dat zijn progressie blijft toenemen. De atleet van Parantee-Psylos, bronzen medaillewinnaar in Rio tijdens de team relay, finishte derde op 10 seconden van de tweede en 25 seconden van de eerste. Een eerste, brons, medaille voor België.

De grote verrassing volgde de dag nadien. Nadat hij zijn tijdrit afsloot op de vierde plaats, mengde Tim Celen zich tussen zijn concurrenten en drong zijn wil op tijdens de finale van de wegrit in klasse 2 (tricycle). Op 400m van de aankomst bleven er nog 5 renners over in de kopgroep bij het ingaan van de laatste ronde. Op 19-jarige leeftijd voegt de atleet van Parantee-Psylos zonder twijfel één van zijn mooiste overwinningen toe aan zijn nog jonge palmares. Zijn prestatie levert de leiderstrui op in het klassement van de World Cup in klasse T2.

De wegwedstrijden van de handbikers zijn vervolgens aan de beurt. Jean-François Deberg, die daags voordien het laagste schavot beklom in de tijdrit, maakte een mooie beurt in de klasse H3. Terwijl er in de kopgroep één voor één renners moesten lossen, hield hij mooi stand. De atleet van de Ligue Handisport Francophone sprintte naar een derde plaats en levert België zo een derde medaille af.
In klasse H4 trekt Jonas Van de Steene zijn vorm door van daags ervoor. Na een felle eindstrijd tussen het trio bolde de Beer van Zaffelare als derde over de meet, op 4 seconden van de Pool Wilk (
wereldkampioen) en op 6 seconden van de winnaar en   Jetze Plat uit Nederland. De kloof tussen het drietal in de kopgroep en de rest van de concurrenten toont aan dat de supporters van Van de Steene nog andere, mooie verrassingen mogen verwachten dit seizoen.


Bij de overige atleten van het team reed Diederick Schelfhout, zevende in de tijdrit, lang in de voorposten van de wegwedstrijd in klasse C3 (fiets). Uiteindelijk moest hij vrede nemen met een vijftiende plaats.
Kris Bosmans fietste naar een zesde plaats in diezelfde wedstrijd. Griet Hoet, die als slechtziende gegidst wordt door Anneleen Monsieur, eindigde vierde in tijdrit en zesde in de wegrit van klasse B (tandem).
Raphaël Blaise reeds als achtste over de meet in de tijdrit in klasse T2 (tricycle) en tiende in de wegrit.

Binnen enkele dagen gaat de tweede wedstrijd van de World Cup van start in Oostende. Voor het thuispubliek en op vertrouwde wegen moeten de 10 Belgische renners in staat zijn om op hoog niveau te presteren. De resultaten van afgelopen weekend doen het beste verhopen… Alleszins zien we Tim Celen aan de start verschijnen met de leiderstrui.