Wielrennen – Een heel erg Belgisch getint podium op de World Cup in Emmen

Gepost op 03 Jul. 2017

Ondanks dat de Belgen minder medailles mee naar huis brachten dan tijdens de voorgaande manches van de UCI World Cup, bracht deze derde editie toch twee medailles op. Dankzij een vruchtbare samenwerking nam Diederick Schelfhout zilver en Kris Bosmans brons tijdens de wegrit van klasse C3. 

Elf Belgische para-wielrenners met een BPC statuut verplaatsten zich naar Emmen (in Nederland) voor de derde manche van de UCI World Cup, die plaats vond van 30 juni tot 2 juli.  

De vakmannen, die al elf medailles behaalden dit jaar tijdens de twee voorgaande World Cups, waren erg aanwezig (lees hier & hier meer), met uitzondering van Jonas Van de Steene die op dit moment geblesseerd is.

De vijandige strijd is vrijdag begonnen met de tijdrit. Geen enkele Belg stond toen op het podium, maar onze handbikers Christophe Hindricq en Jean-François Deberg laten zich gelden en eindigen respectievelijk vierde in klasse H2 en vijfde in klasse H3 (slechts op drie seconden van het podium). Ons vrouwelijke duo, bestaande uit Griet Hoet (visuele beperking) en haar gids Anneleen Monsieur eindigde eveneens net naast het podium. Ze schoten slechts 17 seconden te kort. En uiteindelijk strandde Koen Heuvinck op de zevende plaats in klasse C2. 

Zaterdag debuteerden de wegwielrenners van verschillende klassen.

In klasse T2, nam de jongeling Tim Celen opnieuw een vierde plaats (ter herinnering, de para-wielrenner van Ham behaalde goud en brons op de wegrit in de twee vorige manches). Raphaël Blaise eindigde zevende.

In klasse H2, toonde Christophe Hindricq zijn goede huidige vorm, hij eindigde op een mooie vierde plaats

De dag nadien namen Kris Bosmans en Diederick Schelfhout de kop van de koers tijdens de wegrit in klasse C3. De twee werkten ijzersterk samen, waardoor Diederick Schelfhout het peloton op twee rondes van het einde achter zich kon laten samen met de Ier Clifford.  De Ier was veel sneller dan hem tijdens de finale sprint. Zilveren medaille dus voor Schelfhout. Vervolgens sprintte het peloton voor de derde plaats. Kris Bosmans liet zijn sprinterkwaliteiten zien en wist de bronzen medaille te pakken.

Het was de allereerste keer dat onze twee landgenoten samen op het podium stonden! Een mooie affiche voor het Belgisch para-wielrennen.

Daarnaast, verhinderde een indrukwekkende val gelukkig zonder ernstige gevolgen, het vrouwelijke duo op de tandem om een mooi resultaat neer te zetten in klasse B.  

De delegatie verliet Emmen dus met twee medailles. De volgende wedstrijd, het Wereldkampioenschap dat plaatsvindt van 31 augustus tot 2 september in Pietermaritzburg in Zuid-Afrika, zit al in de hoofden van de renners.