Wielrennen – Een 5-sterren wedstrijd voor de Belgen in Oostende

Gepost op 23 mei. 2017

De tweede manche van de UCI Para-Cycling World Cup 2017 speelde zich af in Oostende van 18 tot 21 mei. De Belgen acteerden op hoog niveau en oogstten 5 medailles in totaal. Jonas Van de Steene reed zich opnieuw in de medailles in zowel de tijdrit als de wegrit.

Net als in 2016 was de top van het para-wielrennen opnieuw op de afspraak in Oostende, Europese sportstad 2017, om de twee manche van het UCI World Cup aan te vangen. De meerderheid van de atleten kwamen geleidelijk aan afgezakt naar de kuststad, wegens het afronden van hun eerste manche in het Italiaanse Maniago enkele dagen terug.

Op de startlijsten vonden we een sterk en stevig Belgisch blok terug dat bestond uit negen atleten met BPC-statuut.

Tijdrit: Zilver voor Deberg, Hoet/Monsieur en Van de Steene op het podium

De competitie startte met een tijdrit op donderdagnamiddag. Raphaël Blaise (Ligue Handisport Francophone) en Tim Celen (Parantee-Psylos) mochten langs Belgische zijde de spits afbijten in klasse T2 (tricycle). Terwijl de jeugdige Celen in Maniago als vierde over de meet kwam, legde hij dit keer beslag op een zevende plaats met 3 minuten achterstand op de winnaar. Raphaël Blaise kon een twaalfde tijd noteren. Enkele ogenblikken later was het de beurt aan Koen Heuvinck in klasse C1. De wielrenner van Parantee-Psylos met beloftestatuut eindigde achtste op 2 minuten 40 van de nummer één.

Op vrijdag kwamen eerst de handbikers aan de start om hun individuele tijdrit af te werken. Jonas Van de Steene (Parantee-Psylos) behaalde enkele dagen terug brons in Italië en bewees opnieuw dat men dit seizoen beter rekening houdt met hem in klasse H4. Hij eindigde opnieuw derde, slechts 21 seconden van de Nederlander Jetze Plat.

Jean-François Deberg zette ook een scherpe tijd neer. De handbiker van de Ligue Handisport Francophone reed naar zilver, één trapje hoger dan zijn prestatie in Maniago. In de race tegen de klok legde hij de 15km af in 25:22:50 op amper 10 tellen van de Italiaanse winnaar Paolo Cecchetto.

Christophe Hindricq (Ligue Handisport Francophone) reed naar een zevende stek in klasse H2.

In klasse C3 scheidden 67 honderdsten Diederick Schelfhout (Parantee-Psylos) van het brons.

De vrouwelijke tandem Griet Hoet/Anneleen Monsieur mocht na een vierde plaats in Italië ditmaal wel het podium op om het brons te ontvangen. Ondanks hun medaille op het wereldkampioenschap piste in maart van dit wielerseizoen, is het duo van Parantee-Psylos pas aan haar eerste podiumplaats toe in het World Cup circuit.

Wegrit: Celen en Van de Steene bevestigen

Op zaterdagmorgen was het eerst de beurt aan de driewielers om zich in de wegwedstrijd te bewijzen. Tim Celen was attent en bleef steevast in de kopgroep rondrijden gedurende de eerste twee ronden. De renner uit Ham moest later Craig Mccain et Hans-Peter Durs laten gaan. De twee koplopers werd niet meer teruggegrepen. Terwijl Tim Celen een week eerder in Maniago nog de armen in de lucht stak, moest hij zich nu gaan opmaken voor een sprint om de derde plaats. Ook nu etaleerde de Belgische renner zijn klasse door zijn concurrenten te domineren in een sterk eindschot richting brons. Raphaël Blaise ging over de streep als tiende.

Vervolgens werden de wedstrijden van de handbikers op gang geschoten. De wegrit van de H3 ging eerst van start. Jean-François Deberg zat in de kopgroep met 16 renners die zich al snel losmaakten van de rest. In de laatste ronde ontsnapte de Nederlander Edward Maalouf. Hij nam zeer snel een voorsprong en stak de overwinning op zak. De overige podiumplaatsen werden verdeeld in een sprint. Jean-François Deberg eindigde uiteindelijk als vierde.

Christophe Hindricq ging goed van start in klasse H2. Bij het ingaan van de laatste ronde hadden de Italiaan Mazzone en de Amerikaan Groulx een ruime voorsprong. Onze landgenoot zat in de achtervolgende groep die strijd leverde om de derde plaats. Zijn plannen voor een sprint en een eventuele podiumplaats moest hij helaas opbergen wegens een lekke band. Als negende overschreed hij de aankomstlijn.

Jonas Van de Steene nam in de volgende wegwedstrijd deel in klasse H4. Een 7-koppige groep met daarbij onze landgenoot namen een voorsprong.  Het draaide uit in een sprint waar hij een tweede plaats als resultaat liet optekenen. Een week geleden in Maniago ging hij reeds aan de haal met het brons.

Op zondagmorgen stond er een wegrit voor wielrenners op het programma. In de klasse C3 zaten

Diederick Schelfhout en Kris Bosmans in de voorste gelederen om de eindsprint in te zetten. Diederick Schelfhout trok ditmaal de sprint aan voor Kris Bosmans. Na zijn overwinning vorig jaar  behaalde de medaillewinnaar van Rio dit keer een vierde plaats. Diederick Schelfhout eindigde negende. Een gelijkaardige situatie in klasse C1 voor Koen Heuvinck die in de eindsprint zicht had op een overwinning, maar na aankomst tevreden moest zijn met een vierde plaats.

De tandem Hoet-Monsieur konden de kloof naar het ontsnapte trio in de kopgroep niet toerijden. De twee dames misten nipt de aansluiting en reden als vijfde over de streep.

De laatste competitieproef was de mixed team relay, een aflossingswedstrijd die per ploeg bestaat uit 3 handbikers. Het trio Hindricq-Deberg-Van de Steene, dat brons behaalde op de Paralympische Spelen in Rio, viel dit keer naast het podium. Deze vierde plaats betekent de derde van de dag en de vijfde in de World Cup voor België.

Ondanks de vijf medailles die behaald werden tijdens deze World Cup, breekt België geen record qua medailleoogst (7 medailles in Segovia in 2012 en Elzach in 2015). De puike prestaties zijn wel een goed voorteken voor het komende wereldkampioenschap dat van 31 augustus tot 3 september doorgaat gaat in Zuid-Afrika.