Vromant is wereldkampioen, Clincke knalt naar zilver

Gepost op 12 Aug. 2022

Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen Para-cycling in Baie-Comeau (Canada) is Ewoud Vromant wereldkampioen tijdrijden geworden. In zijn klasse MC2 versloeg hij de Fransman Leaute en de Australiër Hicks. Louis Clincke knalde naar zilver in de klasse MC4.

Ewoud Vromant begon sterk aan zijn tijdrit en na één ronde hand hij enkele honderdsten van een seconde voorsprong op de Fransman Leaute. De renner met rechterbovenbeenamputatie schakelde in de tweede ronde een versnelling hoger en knalde weg van zijn tegenstander. Ewoud won de tijdrit van 18,9 kilometer in 26:37.91. Titelverdediger Leaute werd tweede (+14.65), Paralympisch kampioen Darren Hicks werd derde (+26.91).

“Wat een fantastisch gevoel is dit. Ik kijk al zo lang uit naar de wereldtitel in het tijdrijden. Ik was al vaak tweede, onder andere op de Paralympische Spelen vorig jaar”, zegt Ewoud. “Ik voelde dat het erin zat, maar het was close. Ik moest na de finish nog enkele minuten wachten om zeker te zijn. Dit geeft vertrouwen voor de wegrit van zondag”, sluit Ewoud af. “Die race is minder voorspelbaar, maar de conditie is duidelijk goed en de tijdrit gaf vertrouwen.”

Het is de tweede wereldtitel voor Vromant: in 2020 werd hij wereldkampioen op de individuele achtervolging in het baanwielrennen.

In de namiddag was het de beurt aan Louis Clincke om te schitteren: de renner uit Kaprijke behaalde een zilveren medaille in de klasse MC4. Clincke deelde zijn wedstrijd uitstekend in. Na de eerste ronde kwam hij door met de vierde tussentijd op vier seconden van het zilver. De Brit Peasgood was toen al een pak sneller dan alle anderen en zou aan het eind goud behalen in 38:26.73. Clincke (39:31.27) deelde zijn wedstrijd beter in dan zijn naaste belagers voor het zilver. Hij had aan de finish 26 seconden voorsprong op de Ier Grimes (39:57.64), die brons pakte.

“Ik ben enorm tevreden met de tweede plaats”, begint Clincke. “Vorige week was de wereldkampioen er niet bij en nu wel. Ik weet dat hij erg sterk is in het tijdrijden, dus het was geen verrassing. Ik ben ook nog maar een jaar opnieuw bezig, dus ik ben super tevreden met deze tweede plaats.” Zondag rijdt onze landgenoot de WK-wegrit, en daarin wil hij graag schitteren. “Ik voelde mij vorige week echt de sterkste in de wegrit. De Brit die vandaag wint is normaal gezien eerder een tijdrijder, dus ik kijk echt uit naar zondag. De Ier Grimes is dan wellicht mijn grootste concurrent.”

De herentandem Milan Thomas (B) en Jonas Goeman werd zesde in hun tijdrijt na een sterke race. Koen Heuvinck werd zevende in de klasse MC1.

De medailleteller van Paralympic Team Belgium staat op vier na de tijdritten. In de wegritten komen er nog kansen.

Vanaf morgen beginnen de wegritten. De organisatie voorziet een livestream.