Van Acker en Devos spelen donderdag voor goud op EK G-tafeltennis

Gepost op 06 Sep. 2023

Op het Europees kampioenschap G-tafeltennis strijden titelverdedigers Laurens Devos en Florian Van Acker op donderdag opnieuw voor goud. Devos klopte de Fransman Didier in de halve finale met 3-0. Van Acker haalde het tevens met 3-0 van de Spanjaard Cuesta.

Van 4 tot en met 9 september strijden onze tafeltennistoppers voor eremetaal op het Europees kampioenschap in Sheffield (Engeland). Zeven Belgen kwamen in actie in het enkelspel. Na twee dagen groepswedstrijden en een dag knock-outs blijven Florian Van Acker en Laurens Devos in de running voor Europees goud.

Laurens Devos won zijn halve finale van de Franse nummer negen op de wereldranglijst, Lucas Didier. Onze landgenoot had slechts drie sets nodig voor zijn ticket naar de finale: 11-4, 11-3, 11-8. “De wedstrijd verliep makkelijker dan verwacht, want op een toernooi in Griekenland eerder dit jaar was hij een lastige tegenstander”, aldus Devos, die in de finale uitkomt tegen de Oekraïner Ivan Mai. Nooit eerder stonden beide heren tegenover elkaar aan de tafel. “Het is een goede speler die uit klasse 8 overkomt na een nieuwe classificatie. Sowieso wordt het een match om naar uit te kijken.”

De Langemarkenaar Florian Van Acker klopte in de halve finale de Spanjaard Cuesta Martinez (WRK 9) met 3-0. Florian won vlot de eerste twee sets. In de derde set kreeg hij meer weerwerk. De Spanjaard liet enkele kansen op een set onbenut, Florian verzilverde zijn eerste matchbal wel: 15-13. In de finale komt onze topper uit tegen de regerende Paralympisch kampioen Peter Palos (WRK 2) uit Hongarije.

Ben Despineux (kwartfinale), Hamza Taleb en Marc Ledoux (achtste finales) konden niet doorstoten. Benjamin Marotte en Bart Brands werden dinsdag al uitgeschakeld in de groepsfase. Taleb en Ledoux spelen vanaf vrijdag samen het dubbelspel, Despineux doet dat met Devos.

Ons land heeft met Laurens Devos en Florian Van Acker al jaren de nummers één op de wereldranglijst in respectievelijk de klasse 9 (spelers met een fysieke beperking) en klasse 11 (spelers met een verstandelijke beperking). Beide spelers kunnen hun Europese titel van 2019 verlengen. Voor Laurens zou dat vier op een rij betekenen, voor Van Acker een verlenging en zijn derde titel in totaal.

Volg de Belgen in Sheffield via www.paralympic.be. Elke wedstrijd kan live gevolgd worden.